Elkerülhetetlen az Oracle-SAP háború

Javában dúl a háború az üzletiszoftver-platformok között, a tét a vállalati számítástechnika első számú technológiája megtisztelő cím elnyerése. A legnagyobb fejlesztők rámozdultak egymás szakterületére és vadul vásárolgatják fel a kisebb cégeket, illetve igyekeznek átállítani ellenfeleik ügyfeleit a saját megoldásaik használatára. Az Oracle és az SAP szabályos licitversenyt vívott például a kiskereskedelmi szoftvereket kínáló Retek vállalatért, amelyet végül az előbbi nyert meg mindössze részvényenként negyeddolláros különbséggel. Az SAP tehát kénytelen volt meghátrálni, míg az Oracle-nek 670 millió dollárjába került a felvásárlás.

Technológiai szempontból a két nagy rivális a vállalati számítástechnika két alapvető részén mondhatja magát domináns szállítónak. Az SAP a világ vezető vállalatialkalmazás-szállítója, szoftverei lefedik a teljes üzleti tevékenységet, lehetővé teszik azok integrált kezelését és összekapcsolását a beszállítók, illetve a vásárlók rendszereivel. Az Oracle 60 százalékos piaci részesedéssel a világ legnagyobb adatbázis-fejlesztője. A PeopleSoft és azzal együtt a J.D. Edwards vállalatiszoftver-cégek tavalyi bekebelezésével immáron az adatbázisai fölött futó programokat is kínál, ám eközben az SAP, kihasználva, hogy elhúzódott az akvizíció, nem volt szívbajos kedvező átállási ajánlatot tenni a PeopleSoft ügyfeleinek – derül ki a The Economist cikkéből. Ezzel egyidejűleg mindkét cég "megtámadta" a kis- és középvállalkozások piacát is, ahol olyan rettentő ellenféllel is találkozhatnak, mint az utóbbi években – szintén cégfelvásárlásokkal megszerzett termékek segítségével – vállalatirányítási szoftvereket is kínáló Microsoft.

Az SAP azt tervezi, hogy NetWeaver integrációs platformját, illetve annak 2007-re várt utódját megnyitja a külső fejlesztők előtt. Ezek így képesek lesznek olyan szoftverek kifejlesztésére, amelyek a NetWeaver csatlakozási felületein keresztül együttműködnek az SAP alkalmazásaival. Ez a nyitás ugyanakkor nem lesz könnyű, figyelembe kell venni ugyanis, hogy az SAP termékei inkább testesítik meg a rigorózus német precizitást, mint a könnyed amerikai fejlesztési gyakorlatot. Az Oracle szerint a kritikus vállalati it-rendszer az adatbázis – ők ebből az irányból indulnak el az átfogó integrált rendszerek felé. "A cégek azért nyomulnak be egymás részpiacára, mert a vevők elvárják a nagyobb it-szállítóktól, hogy nagyobb felelősséget vállaljanak az általuk telepített informatikai infrastruktúra megbízhatósága, teljesítménye iránt" – mondja Charles Phillips, az Oracle elnöke.

Mindkét cég piacvezető

Nincsen és nem is lesz szó háborúról a két cég között – jelentette ki Vahl Tamás, az SAP magyarországi vezére. A két cég ugyanis más és más területen piacvezető, s egy-egy felvásárlás mást jelent a két cég számára. Az SAP mint piacvezető (világszinten a részesedése 57, míg az Oracle, JDE, PSFT együttes piaci részesedése együttesen csak 23 százalék – forrás: IDC) célja, hogy a több mint 25 iparági megoldása és egyéb új horizontális megoldásai minél gyorsabban és minél szélesebb funkcionalitással álljanak ügyfelei rendelkezésére. Az Oracle azon kívül, hogy nem rendelkezik az SAP-hoz mérhető megoldásportfólióval, azért is vásárol cégeket, hogy ezzel azok ügyfeleit "vásárolja" meg. Hiszen ebben az iparágban is érvényesülnek a közgazdaságtan törvényei, itt konkrétan az, hogy kell egy kritikus tömeg ahhoz, hogy megérje és legyen miből finanszírozni egy adott iparagi megoldást. Az SAP felismerte, hogy sem részvényesei, sem pedig ügyfelei nem profitálnának egy elhúzódó ajánlati háborúból – közölte a Napi Gazdasággal Vahl.

"A piacon valóban erős konszolidáció folyik, a két legjelentősebb szereplő mára egyértelműen az Oracle és az SAP. Az Oracle stratégiai célja, hogy a világpiac legnagyobb üzletialkalmazás-szállítójává váljon" – közölte a gazdasági lappal Füzes Péter, az Oracle magyarországi első embere. A The Economist cikkének állításával szemben az Oracle a PeopleSofttal való egyesülése előtt is jelen volt az üzleti alkalmazások piacán, saját alkalmazásával, az Oracle E-business Suite-tal, és nagyszámú ügyféllel rendelkezett már korábban is világszerte. Természetesen a PeopleSoft megvásárlása által megerősödött a pozíciónk, az amerikai piacon meg is előztük az SAP-t, ott az első számú alkalmazásszállítók vagyunk, világszerte pedig a kormányzati, a pénzügyi, a HR és a média szegmensben az Oracle-é a legelterjedtebb vállalati alkalmazás már ma is – jelentette ki Füzes.

Azóta történt

Előzmények