Elhagyta a céges laptopot, kirúgták

A Boeing kirúgta azt a dolgozóját, akinek ellopott noteszgépén a vállalat 382 000 jelenlegi és egykori alkalmazottjának adatai is megtalálhatók voltak. Mint a cég szóvivője az InformationWeek-nek elmondta: munkatársukat azért tették lapátra, mert megsértette a vállalat szabályzatát, amely előírja az ilyen bizalmas adatok letöltése esetén a titkosítást. Ő ezt nem tette meg, ezért a több százezer boeinges dolgozó adatait – nevek, társadalombiztosítási számok, lakcímek – elméletben felhasználhatja a tolvaj.

A laptopot december elején lopták el egy autóból. A repülőgép-gyártónál az elmúlt két évben ez már a harmadik olyan eset volt, amikor bizalmas adatokat tartalmazó céges gépet lovasítottak meg, ám ilyen méretű adatbázis eddig még nem veszett el. Ezekből az esetekből tanulva vezették be a titkosítást előíró belső regulát. A mostani lopás ügyében a hatóságok még nyomoznak.

„A[z elbocsátott] alkalmazottnak volt engedélye ezekkel az adatokkal dolgozni. De a céges szabályzat szerint kerülni kell az ilyen típusú fájlok mentését noteszgépre; ha lehet, a szerverről kell dolgozni, hogy az információ a tűzfal mögött maradjon. Ha le is tölti valaki a laptopjára az anyagot, azt csak ideiglenesen használhatja, és akkor is titkosítania kell” – magyarázta a szóvivő, aki hozzátette, hogy a korábbi eseteket követően minden illetékes munkatárssal megismertették az óvintézkedéseket.

Az Egyesült Államokban, ahol személyi igazolványt nem használnak, a társadalombiztosítási szám az állampolgárok azonosítására szolgáló de facto azonosító. A Wikipedia vonatkozó szócikke szerint számos szolgáltatás – például bankszámlanyitás, hitelkártya- vagy hiteligénylés – kezdeményezéséhez csupán erre van szükség, mert elvben kizárólag az a személy ismerheti, akinek kiadták. Az ilyen adatok ellopását ezért is nevezik „személyiséglopásnak” az USA-ban.

A Boeing szerint azonban ez esetben csupán egy egyszerű lopásról van szó, a tolvaj nem a céges adatokra pályázott. Bármennyire sovány vigasz is, a cég azt is biztatónak vélte, hogy a kikapcsolt állapotban lévő gépet egyébként jelszó védte

Azóta történt

Előzmények