A töltött vincseszter más kezében elsülhet...

Sem a cégek, sem a magánfelhasználók nem járnak el kellő gondossággal, amikor régi vagy feleslegessé vált merevlemezeiket eladják, ugyanis nem törődnek a lemezeken tárolt adatok tényleges megsemmisítésével – áll a walesi Glamorgan Egyetem beszámolójában, melyet a BT Group telekommunikációs vállalat megrendelésére készítettek el. A kutatók 300 másodkézből vásárolt vincsesztert vizsgáltak meg, s a merevlemezeken hihetetlen dolgokat találtak: bérlistákat, mobiltelefonok számait, számlamásolatokat, alkalmazottak névjegyzékét és fotóit, IP-címeket, hálózati információkat, törvénybe ütköző hang- és képfájlokat (rengeteg pornóanyagot), bank- és hitelkártyaszámokat, sőt, olyan titkos vállalati információkat is, melyeket egy cég a rendőrségnek adott át egy lehetséges pedofil-ügyben folytatott nyomozás kapcsán. A megvizsgált vincsesztereket internetes árveréseken, számítógépes vásárokon, illetve online hirdetések alapján szerezték be az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Nagy-Britanniából és Németországból.

A legtöbb lemezről a Windows törlés funkciójával tüntették el az adatokat, esetleg le is formázták őket, de köztudott, hogy egyik eljárás sem eredményez adatmegsemmisítést, a megfelelő technológiával könnyedén rekonstuálhatók a „törölt” információk. A merevlemezek negyede származott magánszemélyektől, akiket a lemezen talált fájlok alapján könnyű volt azonosítani. Az adattárolók több mint harmada az üzleti szférából került a second hand piacra, ezeknek 23 százalékát sikerült identifikálni a rekonstruált adatokból kiindulva, s a céges lemezek öt százalékán találtak bizalmas, visszaélésre alkalmas információkat. A BT Group már tavaly is készíttetett hasonló felmérést, s az idei beszámoló szerint a kutatók a 2005-ös év eredményeihez képest enyhe javulást diagnosztizáltak.

Dr. Andy Jones, a BT Group biztonságtechnikai kutatócsoportjának vezetője csodálkozásának adott hangot, mert az adatok végleges megsemmisítésére szolgáló technológia rendelkezésre áll, s szerinte mind az adatbiztonságról szóló törvények nyomása, mind a felhasználók tájékozottságának növekedése arra kéne sarkallja a merevlemezek tulajdonosait, hogy vegyék igen komolyan kényes adataik kezelését, ám a gyakorlatban ez mégsem történik meg. Hasonlóképp nyilatkozott dr. Andrew Blyth is, aki az egyetem részéről irányította a munkát, s rámutatott arra, hogy ők csak egy apró, véletlenszerűen kiválasztott mintával dolgoztak, de a világon millió számra foroghatnak a használt áruk piacán becses és kényes adatokat tartalmazó merevlemezek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BT

Azóta történt

Előzmények