Elérhető az első .eu végződésű domain

Hirdetés

Az Európai Bizottság a múlt héten áldását adta a domainneveket felügyelő Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN) és az .eu végződések kezelésére kijelölt EURid nonprofit szervezet között létrejött megállapodásra, így most már semmi nem áll az új felsőszintű domain bevezetésének útjában. Ezt követően indult el az EURid új honlapja, amely az első .eu-s címen elérhető weboldal.

E szervezet feladatai közé tartozik a helyi regisztrátorok – azaz az igénylőket közvetlenül kiszolgáló cégek – hálózatának kiépítése. A honlapon közzétett menetrend szerint a regisztrátori szerződések május végére készülnek el, a hitelesített regisztrátorok folyamatosan bővülő névsorát pedig ezt követően hozzák nyilvánosságra.

A nevek regisztrációja csak a negyedik negyedévben, a négy hónapos ún. sunrise időszakkal veszi kezdetét, melynek során elsőbbséggel a védjegytulajdonos szervezetek adhatják be igényüket, majd azt követően – tehát a jövő év elején – mindazok számára elérhetővé válik a domain, akik megfelelnek a regisztrációhoz szükséges feltételeknek.

Az Európai Bizottság közben felhívást tett közzé, melyben – az esetleges domainkonfliktusokra, sőt csalásokra hivatkozva – igyekszik lebeszélni az érdeklődőket arról, hogy a már ma is kínált .eu előregisztrációs szolgáltatásokat igénybe vegyék.

Azóta történt

Előzmények