Elektronikus számlaarchiválás adóellenőrzéshez

Az adóhatósági elképzelések szerint az elektronikusan kibocsátott számlákat a hivatal is elektronikusan fogja ellenőrizni, egyszerűen letöltik az ellenőrzött vállalat rendszeréből az elektronikusan tárolt számlákat az ellenőr noteszgépébe, vagy akár CD-re, DVD-re archiválva is kérhetik majd azokat a cég rendszergazdájától. Az APEH még nem döntötte el, hogy milyen formátumot fogad majd el, a hírek szerint az XML- és a txt-formátum is szóba jöhet. Annak különösebb akadálya nem lesz, hogy az elektronikusan kibocsátott számlákat ki is nyomtassák, majd kinyomtatott formában dolgozzák fel és tárolják, de ennek sok értelme nincsen, mert az adóhatóság ezeket a számlákat csakis elektronikusan fogadja el ellenőrzéskor.

A jogi hátteret véglegesítő "2004. évi LV. törvény az elektronikus aláírásról szóló 2001. évi XXXV. törvény módosításáról" címet viselő törvény 2004 nyarán született meg. A törvénymódosítás – aktualitása szempontjából – egyik legfontosabb következménye az elektronikus számlák archiválási problémájának megoldódása, hiszen így már jogilag is szabályozottá vált a folyamat.

Az archiváláson túlmenően több kisebb-nagyobb módosítás került az eredeti szövegbe. A törvényben leírtak egy pont kivételével már hatályosak. A közjegyzők által használható minősített elektronikus aláírásról és az elektronikus közbeszerzésekről szóló részek 2004. július 1-én már hatályba léptek, ugyanakkor a cégnyilvántartásra, cégbíróságon archivált elektronikus okiratokra vonatkozó rendelkezések csak 2005. január 1-étől fognak élni.

Szabó Áron (BME IK ITSec Csoport - IHM-együttműködés)

 

Azóta történt

Előzmények