Elbocsájtási hullám kezdődött az amerikai tech szektorban

Májusban kiugró számokkal találkozott az ágazat, sok nagynevű cég érintett.

Mostanában sokan beszélnek Elon Musk szuperrossz érzéseiről, a lehangoló gazdasági jövőképről, az USA-ra váró gazdasági hurrikánról, valamint a Tesla leépítéseiről, de általánosságban is elmondható, hogy rengeteg elemző és cég fest borús képet gazdasági oldalról.

A jelentések szerint az amerikai tech szektorban működő vállalatok májusban már kilencszer annyi dolgozót rúgtak ki, mint az év első hónapjaiban. Nem csak a munkaerő toborzása csökken vagy áll meg a cégeknél, de a meglévő, jellemzően alsóbb pozíciókat ugyancsak sokan szüntetik meg.

Elemzők szerint 2020-ban rengeteg startup ment át elképesztő növekedésen, főleg az ingatlanos, tech, fintech, pénzügyi és kiszállítói szektorokban, most pedig a keresleti oldalon lassulás társul az inflációhoz, illetve gazdasági aggodalmakhoz, és ezért sokan átalakításokba, költségcsökkentésekbe kezdtek.

Leépítésekre készül a jelentések szerint többek között (világszinten) az Alibaba, a Coinbase, a Getir, a Henkel, a Klarna, a Lyft, a Meta, a Netflix, a Peloton, a Robinhood, a Snap, a Tencent, a TomTom, a Twitter és az Uber is.

Azóta történt

Előzmények