Egyre burtálisabb pénzmennyiséget emészt fel a chipgyártás

Az érintett piacot célzó tőkeberuházás 2019-ben elérheti a 67,5 milliárd dollárt is.

A chipgyártás talán a legfontosabb iparok egyike, de sajnos a megfelelő technológiai fejlődés egyre nagyobb pénzmennyiség beruházását követeli meg. A SEMI (Semiconductor Equipment and Materials International) szerint évről-évre nő a piacot célzó tőkeberuházás, amely 2019-ben 67,5 milliárd dollár lehet, és ez az idei évhez képest 7,5%-os emelkedés. Ráadásul az aktuális esztendő is kifejezetten drágának számít a 62,8 milliárd dolláros beruházással, amely 2017-hez viszonyítva 14%-os növekedés.

A problémát az új, csúcstechnológiát biztosító gyárak jelentik, amelyek költsége már 10 milliárd dollárnál is nagyobb, viszont ezekre szükség van, hogy a gyártók ki tudják termelni a következő nagy beruházáshoz szükséges anyagi feltételeket, emiatt is növekszik az utóbbi időszakban évről-évre a befektetett pénzösszeg. A SEMI szerint az új gyárak költsége is rekordokat ostromolhat, akár elérhetik a 17 milliárd dollárt is.

A SEMI előrejelzése szerint 78 gyár építése zajlik jelenleg, ebbe a számba beletartoznak azok az üzemek is, amelyek tervezése zajlik éppen, és a 2020-ig megkezdődik az építkezés. A 2017-től 2020-ig vizsgált időszakra tehát az ipar 220 milliárd dolláros tőkeberuházást eszközöl ezen a területen.

Az említett évekre vonatkozóan – az aktuális felmérések alapján – Dél-Korea és Kína invesztálja majd a legtöbb pénzt a chipgyártásba, rendre 63 és 62 milliárd dollárt, és az említett két országot követi Tajvan, illetve Japán, méghozzá 40 és 22 milliárd dolláros összesített beruházással.

Az újonnan épülő üzemek jelentős része, nagyjából a 60%-uk memóriagyártásra készül, itt is elsődlegesen az adattárolókhoz való nem felejtő memóriák fognak dominálni. A maradék részt a klasszikus chipgyártás képzi, ide tartozik gyakorlatilag minden más a különböző processzoroktól kezdve, a modemeken és FPGA-kon át, a legkülönfélébb alkalmazásspecifikus áramkörökig.

A SEMI kiemeli, hogy a vizsgált, 2017-től 2020-ig tartó időszakra a 220 milliárd dolláros tőkeberuházás csak az ismert tervekre vonatkozik, ez akár még nőhet is, hiszen a gyártók esetlegesen olyan gyárak építését is tervezhetik az évtized végéig, amelyeket még nem jelentettek be.

Azóta történt

  • Idén is lesz Modern Gyárak Éjszakája

    November 16-án, 16 és 22 óra között az érdeklődők testközelből láthatnak példákat a negyedik ipari forradalom automatizált és digitalizált termelési megoldásaira.