Az egykori közösségi oldala miatt fizet ki egy vagyont a Google

A Google+ kapcsán, adatvédelmi kérdésben indítottak pert a részvényesek a Google ellen: 350 millió dollárban egyeztek meg a vállalattal.

Beleegyezett a Google, hogy 350 millió dollárt fizet, és így lezár egy pert, amit a részvényesei indítottak adatvédelmi hiba miatt, a már rég bezárt Google+ közösségi oldal kapcsán.

Az előzetes megállapodást még jóvá kell hagyni egy szövetségi bírónak, de úgy néz ki, megoldódik az ügy. A vád szerint a Google 2018. márciusában tudta meg, hogy 3 éves szoftverhiba miatt a Google+ felhasználóinak személyes adatai kikerültek, de elfedte a problémát, és a biztonság iránti elkötelezettségét hirdette. A részvényesek szerint hatósági és nyilvános kritikáktól tartottak, a Facebook Cambridge Analytica-botrányához hasonló méretekben. A panaszosok szerint az Alphabet tőzsdei árfolyama többször is csökkent a hírek hatására, ami dollártízmilliárdokat párologtatott el a cég értékéből.

A Google tagadja, hogy bármi rosszat tett, és nem talált bizonyítékot, hogy bármi adatot rossz célokra használt volna valaki. A szóvivő szerint rendszeresen azonosítják és javítják a hibákat, közlik az információkat és mindent komolyan vesznek. A mostani ügy egy már nem létező termékről szólt, és örülnek, hogy sikerül lezárni.

Érdekesség, hogy 2020-ban a felhasználókkal már volt egy 7,5 millió dolláros megállapodása a cégnek, ezt a részvényesi pert 2020-ban pedig ejtették, hogy aztán 2021-ben egy fellebbezés után újrainduljon. Szakértők szerint a legtöbben nem gondolták, hogy egy fillért is sikerül kiszedni emiatt a Google-ből. Az ügyvédek egyébként 66,5 millió dollárt kapnak a költségeikre, derült ki a bírósági dokumentumokból.

Pár hete állapodott meg a Google egy másik perben is, amelyben emberei milliói esetében vádolták az internethasználat titkos követésével (miközben az illetők azt hitték, privát módban böngésznek) – ott a pénzügyi részleteket nem hozták nyilvánosságra.

Azóta történt

Előzmények