Böngészési adatokat semmisít meg a Google

A Google megegyezett egy fogyasztói adatvédelmi per során, ennek eredményeképp adatok milliárdjait törlik.

Régóta húzódik az a per, amelyben a Google-t azzal vádolták, hogy titokban követte azokat az internetező embereket, akik azt hitték, privát módon böngésznek a Chrome inkognitó módjában.

A Google most – egy decemberi előzetes megállapodás után – megegyezett a per kapcsán, ennek eredményeképp pedig böngészési adatok milliárdjait semmisítik meg.

A Google kártérítést nem fizet, de a felhasználók egyéni úton perelhetnek ilyen célból.

A csoportos kereset még 2020-ban indult el, felhasználók millióit képviselték, akik 2016 június 1. óta használták a privát böngészési módot.

A Google a megegyezés keretében a jövőben még pontosabb írja majd le, hogy a privát böngészés során milyen adatok lesznek begyűjtve. A mód során a külsős sütiket pedig 5 évre lehet majd blokkolni.

Az ügyvédek szerint a Google a per eredményeképp kevesebb adatot gyűjt be a privát böngészés során, és kevesebb pénzt is keres ezeken.

A Google elégedett, hogy lezárhatta a pert, amelyet egyébként végig alaptalannak tartott. Hozzátették: sosem társították az adatokat az inkognitó mód felhasználóihoz, így lényegében most is csak régi technikai adatokat tudnak törölni, amik nem is kapcsolódnak egyetlen személyhez sem, és sosem használták azokat személyre szabott ajánlatokhoz.

A felperesek egyik ügyvédje viszont így is történelmi lépést említ a nagy tech cégek elszámoltathatósága kapcsán.

Azóta történt

Előzmények