Egyiptomban lekapcsolták az internetet

A mai napra tervezett, összehangolt kormányellenes demonstrációk előestéjén megszűnt az internetszolgáltatás Egyiptomban – jelentette több hírügynökség. Az AP beszámolója szerint helyi idő szerint éjszaka fél egy után néhány perccel állt le országszerte a hálózati infrastruktúra. Egyiptomban megtörtént az, amit jelentős internetgazdasággal rendelkező országban elképzelhetetlennek tartottak szakértők: központi utasításra lekapcsoltak egy teljes országot az internetről.

Hirdetés

A harminc éve hatalmon lévő Hoszni Mubarak elnök uralmának végét követelő megmozdulások szerveződésében és koordinálásban nagy szerepe volt a közösségi oldalaknak. A tüntetéseket követően elsőként ezek – többek között a Facebook és a Twitter – váltak részben vagy egészben elérhetetlenné, leállt a BlackBerry szolgáltatása is, miközben a kormány tagadta, hogy köze lenne a kimaradásokhoz.

A teljes internetszolgáltatás leállítása példa nélküli az internet történetében – mondta egy amerikai hálózatbiztonsági vállalat, a Renesys műszaki igazgatója. James Cowie a történteket egy blogbejegyzésben elemezte. Mint írja: úgy tűnik, hogy a kormány utasította a helyi szolgáltatókat a nemzetközi internetkapcsolatok leállítására. A négy nagy ISP – a Link Egypt, a Vodafone/Raya, a Telecom Egypt és az Etisalat Misr – által üzemeltetett oldalak elérhetetlenek, és a cégek helyi ügyfelei sem férnek hozzá az internethez.

A Renesys adatai azt mutatják, hogy – helyi idő szerint – 00:34-kor gyakorlatilag az összes egyiptomi útvonal eltűnt a globális útválasztó táblákból, körülbelül 3500 egyedi Border Gateway Protocol (BGP-)útvonalat vontak vissza, aminek köszönhetően nem maradt olyan érvényes hálózati út, melyen csatlakozni lehetne a helyi szolgáltatókhoz. „Gyakorlatilag az összes egyiptomi cím elérhetetlen a világ minden részéről. A kormány ezzel az akcióval végeredményben letörölte a saját országát a világtérképről” – írta Cowie.

A szakértő és a hírügynökségek kommentárjai is megjegyzik: az internetes forgalom központi megbénítására, részleges blokkolására korábban is volt már példa – például Iránban 2009-ben vagy most Tunéziában – de ilyen összehangolt, teljes lekapcsolásra még nem. (Cowie egy update-ben megírta: úgy tűnik, egy kisebb szolgáltató, a Noor Group – amely többek között az egyiptomi értéktőzsde oldalát is hosztolja – továbbra is elérhető.)

Azóta történt

Előzmények