Egy újabb hiányos kalózkodásellenes lépés

(IT.news szubjektív)

A múlt heti bécsi EU-USA csúcstalálkozó számunkra elsősorban a Bush-látogatás miatt másfél napra megbénult főváros révén volt emlékezetes, pedig történt említésre méltó a kalózkodásellenes harc háza táján is. Az EU és az Egyesült Államok a jövőben közös stratégia és cselekvési terv alapján lép fel a szellemi tulajdon védelme érdekében az Európai Unió, az USA és harmadik országok területén – ezt a célt a tárgyalások zárónyilatkozatába foglalták.

A megnevezett főgonosz Kína és Oroszország lett, ide összpontosulnak majd a kezdeti erőfeszítések, de megjelölték Ázsia, Latin-Amerika és a Közel-Kelet szerzői jogsértések által legveszélyeztetettebb területeit is. A januárban nyilvánosságra hozott IIPA (International Intellectual Property Alliance) kiadványa szerint Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt a film- és a szoftveriparra, mivel ott 2005-ben 81 százalékos volt a kalózfilmek és 85 százalékos a kalózszoftverek aránya.

A tárgyalófelek szerint a legnagyobb probléma, hogy – például Oroszországban – a hatóságok nem tesznek lépéseket afelé, hogy csökkentsék a kalózkodást, és büntetlenül működhetnek olyan honlapok, melyekről minimális összegért bárki letöltheti a kínált filmeket, zenéket, ami az európai és amerikai filmipart és kereskedelmet is jelentősen károsítja.

E sorok írója ezt egy árnyalatnyival másképp látja. Bár a fentiek kétségtelenül problémát jelentenek, méghozzá sürgősen megoldandót, vegyük észre: az illegális filmkópiák nem orosz kalózszervereken keletkeznek. Növekvő hiányérzettel figyelem, ahogy a szerzőijog-sértésekkel kapcsolatos közleményekből tendenciózusan kimarad a filmiparral mára összefonódott – és szintén iparszerűen űzött – "kiszivárogtatás" elleni fellépés cselekvési terve. Miközben naponta hallunk arról, milyen módszerekkel próbálnak fellépni a kézikamerás kalózok ellen, úgy tűnik, mintha a filmstúdiók és a jogvédő szervezetek elfeledkeznének arról, hogy a p2p-hálózatokról letölthető filmek nagyobbik része már a mozipremier előtt elérhető, tehát semmiképpen nem is származhat moziban kamerázó kalóztól.

Valóban szükséges a terjesztési lánc megszorongatása, amiről a mostani megállapodás szól. De ugye a legkönnyebben fülön csíphető láncszemek, a kézikamerások és az otthoni, alkalmi fájlmegosztók felett ült hangos diadal mellett marad még energia a saját porta előtti söprögetés kevésbé élvezetes, de annál szükségesebb lépéséhez is?

Szentesi Kálmán

Azóta történt

Előzmények