Bizonyítékok az MPAA hackerkapcsolatáról

Bemutatta a bíróságnak bizonyítékait a Torrentspy keresőoldalt üzemeltető Valence Media, amely egy hónappal ezelőtt beperelte az amerikai filmgyártók szövetségét, a Motion Picture Association of Americát (MPAA), mert állításuk – és a most benyújtott dokumentumok – szerint a szervezet egy hackert bérelt fel arra, hogy betörjön a Torrentspy.com rendszerébe, és onnan adatokat szerezzen meg.

Hirdetés

A vád szerint az MPAA 15 ezer dollárt fizetett ki a kanadai illetőségű Robert Andersonnak, miután az a Torrentspy rendszeréből származó személyes emaileket, pénzforgalmi adatokat és technikai specifikációkat adott át nekik. A hacker sikeresen megcsapolta a Torrentspy levelezőrendszerét, így már a levelek fogadása vagy elküldése pillanatában a birtokában volt a bizalmas információknak.

Koronatanú lett a bűnbánó hacker

Anderson maga számolt be írásos vallomásában az MPAA-vel való kapcsolatról és az elvégzett behatolásról – hogy miért, kitéve ezzel magát a törvény előtti elszámoltatásnak, csak ő tudja. A hacker erről csupán annyit közölt, hogy haragosa volt Justin Bunnellnek, a Torrentspy.com alapítójának, aki egy másik cégben korábban munkaadója volt, majd kapcsolatuk megromlott. Ekkor ajánlotta fel az MPAA-nek, hogy segít nekik információkhoz jutni a Torrentspyról. (Ezek alapján egyébként az MPAA eljárást is indított a Torrentspy és más hasonló keresőoldalak ellen – bővebben: "MPAA: Perelünk, amíg csak létezünk", IT.news, 2006. február 24.) Később azonban – ahogy ő fogalmaz – "átértékelte a helyzetet, és erkölcsi okokból úgy döntött, a Torrentspyt támogatja az értékes vallomással.

Beszámolója szerint Anderson június 10-én találkozott MPAA-vezetőkkel, köztük Dean Garfielddal a szövetség jogi osztályának igazgatójával. Megegyeztek abban, hogy 15 ezer dollárért cserébe Anderson megszerzi a kért információkat. "Nem érdekel, hogyan szerzi meg őket" – hangzott el Anderson visszaemlékezése szerint az egyik vezető szájából. Júliusban a pénzt át is utalták egy torontói bankszámlára, miután a hacker teljesítette a küldetést.

A most benyújtott dokumentumok között szerepel egy írásos megállapodás is, amelyet Anderson és egy meg nem nevezett MPAA-vezető szignáltak, és tartalmazza, hogy Anderson feladata az információszerzés a Torrentspyról és annak vezetőiről. (Most őszintén, drága Olvasóink – létezik olyan idióta a világon, aki egy ilyen papírt aláír, amikor megbíz egy hackert? – a szerk.)

A megbízás ugyan tartalmaz egy olyan mondatot is, hogy Anderson kizárólag legális eszközökkel végezheti a feladatot, de Ira Rothken, a Valence Media jogásza szerint ez semmi alól nem menti fel az MPAA-t. "Ironikus, hogy ilyen kikötést tesznek egy megállapodásba, amelyben információszerzésre bérelnek fel egy hackert" – nyilatkozta az ügyvéd. "Nincs az a mágikus jogi formula, amely kisebbítené a felelősségüket az ügyben" – tette hozzá.

Azóta történt

Előzmények