Kalózok a svéd törvényhozásban?

Hirdetés


Rick, a Kapitány

A 34 éves IT-specialista, Rickard Falkvinge által vezetett Svéd Kalózpárt (Piratpartiet) manifesztumot hozott nyilvánosságra, mely gyakorlatilag a szeptember 17-én tartandó parlamenti választásokra szóló programnak is tekinthető. A párt vezetői abban reménykednek, hogy a kiáltvány hatására még többen szavaznak rájuk, s bekerülhetnek a svéd törvényhozásba, a Riksdagba.

A kiáltvány három alapelvre épül: 1. Az integritás védelme egy nyitott társadalomban; 2. A kommunikációs csatornák titkossága és fájlmegosztás korlátlansága; 3. A műveltség és a tudás terjesztése pozitív dolog.

A kiáltványt és a Kalózpárt tevékenységét hiba volna alábecsülni, mert például más svéd pártok (a Zöld Párt, a Mérsékelt Párt és a Baloldaliak Pártja) a kalózok nézeteinek egyre terjedő népszerűsége nyomán megváltoztatták a szerzői jogról vallott nézeteiket. Sőt, az igazságügy-miniszter, Thomas Bodström – eddigi álláspontjával homlokegyenest ellenkezően – beleegyezett abba, hogy tárgyalások kezdődjenek a 2005-ben elfogadott szerzői jogi törvény – mely szerint a védett tartalmak fel- és letöltése egyaránt büntetendő – revíziójáról.
„A magánélethez való jog a nyitott és demokratikus társadalom alapköve. Mindenkire kiterjedő jog, hogy a kívülállók tiszteletben tartsák az ő személyes és családi életüket, otthonukat és személyes kapcsolataikat. Ha az alkotmány által biztosított információszabadság csak üres szó, akkor nekünk kötelességünk harcolni a személyes kommunikáció védelméért” – áll a kiáltvány bevezetőjében.

Információszabadságot!

Állításuk szerint a szórakoztatóiparnak a fájlmegosztás miatti jelenlegi hisztériája ahhoz fog vezetni, hogy minden privát kommunikációs csatornát ellenőrizni fognak. A svéd kalózok úgy tartják, hogy valójában nincs is elvi különbség a között, hogy egy p2p hálózatot figyelnek vagy pedig személyes e-maileket olvasnak el.

A párt hisz abban, hogy az internet segítségével mára lehetővé vált a műveltségnek és a tudásnak eddig soha nem látott terjeszthetősége, s e cél érdekében el kell törölni az információk szabad átadásának összes jogi akadályát. Véleményük szerint a szoftverek szabadalmi védettsége például csakis az óriáscégeknek jó, a közepes és kis cégeket, valamint a magánszemélyeket hátrányos helyzetbe hozzák mind a működést illetően, mind pedig a lehetséges fejlesztések terén.

A 349 fős Riksdagba való bejutáshoz a Kalózpártnak a voksok négy százalékát kell megszereznie, ez (a 2002-es választás adatai alapján) körülbelül 225 000 szavazatot jelent, s akkor 14 képviselői helyhez jutnának. E cél egyáltalán nem tűnik irreálisnak, hiszen a parlamenti pártok közül a 7249 taggal rendelkező Zöldek (a Kalózpártnak jelenleg 8168 tagja van!) 17 mandátummal rendelkeznek.

Azóta történt

Előzmények