Egér helyett hanggal irányított kurzor

A Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan, nemsokára hivatalosan is bemutatatandó szoftvert fejlesztettek ki, amely azoknak kíván segíteni az internetes böngészésben, akik nem tudják a kezüket használni – tudósít a Computerworld.

A Vocal Joysticknak nevezett technológia lehetőséget ad arra, hogy a képernyőn a kurzort hanggal irányíthassa a felhasználó, így olyan emberek internetezését könnyítheti meg, akik valamilyen oknál fogva nem vagy nehezen tudnák kezelni az egeret – mondta el nyilatkozatában Jeffrey Bilmes professzor, a fejlesztés vezetője.

A Vocal Joystick másodpercenként százszor detektálja a mikrofon által érzékelt hangokat, s ha magánhangzót ismer fel, akkor elindítja egyik vagy másik irányba a kurzort, s a hangerőtől függő sebességgel mozgatja, a klikkelést pedig a „k” vagy a „ch” hang érzékelésekor hajtja végre. A kutatók szerint szándékosan nem mélyítették el a program beszédfelismerő képességét, mivel így gyorsabb lett a működés.

Az eszköz alkalmas internetes böngészésre, videojátékok használatára, és még rajzolni is lehet vele. A kutatók elismerik, hogy nem egyedülálló a módszerük, mivel a kéz nélküli vezérlésre léteznek már technológiák (szemmozgás-követés, fejmozgás-követés stb.), ám úgy vélik, ez a metódus kevesebb korlátot tartalmaz, könnyebb használni, és semmi új eszköz beszerzésére nincs szükség: mikrofon, hangkártya és a hangokat kiadni tudó felhasználó kell csak hozzá, s az eddigi tesztek tapasztalatai, melyeket gerincsérültekkel végeztek, egyértelműen pozitívak voltak.

A rajzolás közbeni használat az alábbi videón látható, a böngészés működése pedig a fejlesztők honlapján. (Tessék bekapcsolni a hangszórókat!)

Azóta történt

Előzmények