EDR-projekt: jöhetnek az új bázisállomások

Az EKOP-2.2.7-2013 „Az Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszer fejlesztése” projektben 2014 nyarára befejeződött 2 új generációs, DXT3 típusú TETRA kapcsolóközpont telepítése Szolnokon és Székesfehérváron – írja mai közleményében a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ).

A készenléti szervek által használt rádió-távközlési hálózat a teljes projekt során 23 új bázisállomással bővül. A 2006-2007-ben üzembe helyezett EDR kapcsolóközpontjainak szűkös kapacitása azonban nem tette lehetővé az új bázisállomások telepítését. Most a két új kapcsolóközpontnak köszönhetően a szükséges biztonsági és üzemi követelmények betartásával állíthatják működésbe a 23 új bázisállomást. Ezek közül három helyszínen már a napokban megkezdődnek a kivitelezési munkák.

Az országos EDR hálózatot 4 kapcsolóközpont szolgálja ki (Budapesten, Kecskeméten, Szolnokon és Székesfehérváron), ezek közül Szolnokon és Székesfehérváron nyár óta már egy-egy új generációs, DTX3 típusú TETRA központ működik. Az EDR hálózat így meghatározott földrajzi elosztásban szolgálja ki a készenléti szervek kommunikációs eszközeit és munkaállomásait, illetve a katasztrófa-elhárítási tervnek megfelelően biztosítja a szükséges redundanciát arra az esetre, ha valamilyen eszköz meghibásodás miatt ideiglenesen kiesne a rendszerből.

Az EDR projekt fejlesztései tovább növelik a hálózat katasztrófatűrő-képességét, bővítik a kapacitást és a lefedettséget főként a schengeni határszakaszokon és a főutak mentén, valamint megfelelő infrastruktúrát teremtenek ahhoz, hogy a hálózat képes legyen akár 100 ezer felhasználó kiszolgálására is országos szinten – fogalmaz a NISZ közleménye. Az új bázisállomások kiépítése mellett a projekt során 200 db diszpécser munkaállomást cserélnek le modernebb, a tevékenységirányítási feladatokat még jobban támogató számítógépes munkahelyre a rendőrség tevékenységirányító központjaiban. A projekt része továbbá a központi tevékenységirányítási dokumentáló rendszer fejlesztése is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NISZ

Azóta történt

Előzmények

  • Adótorony a hátizsákban

    Mindössze tíz perc alatt beállítható, műholdas kapcsolatot hoz létre. 100 méteres körzetben, egyszerre akár öt hanghívást is képes kiszolgálni.

  • Jön a „bőröndös” okmányiroda

    A közigazgatási rendszer informatikai fejlesztésének következő lépcsőjében a modernizálás mellett az egységesítésre helyezik a hangsúlyt, emellett bővítik az elérhető szolgáltatások számát is.