Újabb változás az e-személyi kapcsán

A jövő év elejétől jelentősen megemelkedhet a tranzakciós limit.

A sokfunkciós, digitális szolgáltatásokhoz való hozzáférést is biztosító elektronikus személyazonosító igazolványt 2016-ban vezették be, és az egyik szolgáltatása, hogy elektronikusan aláírt pénzügyi tranzakciók is indíthatók vele – az elektronikus aláírást és az időbélyeget egy, a kormány által megbízott vállalat végzi, jelen pillanatban ez a NISZ Zrt.

A jelenlegi szabályok szerint a tranzakciók felső összeghatára 10 ezer euró (kb. 3,35 millió forint), de egy nemrég benyújtott, tegnapig véleményezhető törvénymódosítási tervezet szerint ezen változtatnának, és a limitet jövő év január elsejétől 50 millió forintra emelnék.

A tervezet szerint:

A Kormány által kijelölt szolgáltató szolgáltatását a személyazonosító igazolvány kiadása és az egységes arcképmás-és aláírás-felvételezés szabályairól szóló 414/2015. (XII. 23.) Korm. rendelet 59. § (3) bekezdése a 10 000 eurót meg nem haladó kötelezettségvállalásra korlátozza. A jogszabály módosítása az e-aláírás funkcióhoz tartozó, az egy aláírással tehető pénzügyi kötelezettségvállalás maximális értékét 50 000 000 forintra növeli.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NISZ

Azóta történt

Előzmények