Túl olcsó az e-book, adjátok drágábban!

Az Európai Bizottság (EB) bejelentette, hogy mivel tavalyi felszólításuk nem járt eredménnyel, Nagy-Britannia, Hollandia és Lengyelország panasza nyomán eljárást indítanak Franciaország és Luxemburg ellen, mivel ezekben az országokban szabálytalanul túlságosan alacsony mértékű áfát vetnek ki az elektronikus könyvekre, így torzítják a versenyt.

Az EB azért perelte be az említett országokat az Európai Bíróságon, mivel 2012 januárja óta az e-bookokra Franciaországban 7, Luxemburgban (az Amazon európai központjában) 3 százalékos forgalmiadó-kulcsot állapítottak meg, holott ugyanakkora mértékben kellene adóztatniuk, mint a hagyományos könyveket, vagyis az előbbinél 19,6, az utóbbinál pedig 15 százalékos adót kellene felszámolni. Mivel az unió többi tagállamában betartják az erről szóló európai rendelkezést, indokolja a lépést az EB, ezért az említett két ország megsérti a versenyszabályokat.

A lépésre reagálva Luc Frieden luxemburgi pénzügyminiszter kijelentette, hogy valójában elégedettek azzal, hogy az EB az Európai Bírósághoz fordult az ügyben, mivel biztosak benne, hogy az ítélethozatal során a bírák figyelembe veszik azt, hogy milyen fontos kérdésről van szó: a bíróság majd megállapítja, hogy „…a modern Európában támogatják-e az e-kereskedelmet, vagy inkább büntetni akarják. Ez a kérdés alapvető fontosságú Európa jövője szempontjából” – fogalmazott a miniszter.

Habár az EB a jelenlegi szabályok betartását kívánja elérni, ugyanakkor az európai áfa-rendszer jelenleg zajló, év végéig lezáruló átalakítása során tervbe vették, hogy különbséget tegyenek a hagyományos, illetve az elektronikus könyvek között – ám ha az e-bookok támogatása mellett döntenek is, az új szabályok leghamarabb 2015-től lesznek érvényesek.

Azóta történt

Előzmények