(Frissítve!) Jelentős áremelés lesz a Telekomnál

Emeli mobilszolgáltatásai árait a Magyar Telekom. Az április elsején közzétett PDF-et nem áprilisi tréfának szánták, az általuk kínált csomagok átlagosan havi 200 forinttal, a drágábbak viszont 600-zal kerülnek majd többe

A Magyar Telekom Nyrt. elsején hozta nyilvánosságra a 2014. június 1-jei hatállyal életbe lépő mobilszolgáltatási díjtáblázatát és módosított üzletszabályzatát. Ez alapján a perc- és havidíjak, SMS-költségek, de még a túlforgalmazási díj is nő.

A havidíjas díjcsomagok közül a Mozaik (XS, S, M) család kisebb tagjai drágulnak, egységesen 190 forinttal. Az Eco (Mix, XS, S) csomagok szintén havi 190 forinttal kerülnek majd többe június elsejétől. Azok, akiknek a már nem elérhető Eco Mix csomagjuk van, az eddigi 32/37 forintos perc- és SMS-díjak helyett 34-et és 39-et fizethetnek majd.

A korlátlan beszélgetést kínáló Next (S, M, L, XL) csomagok havi 600 forinttal lesznek drágábbak júniustól, de drágul a többi, internetet is magában foglaló csomag (Fun, Kaméleon, Médiamánia, RelaxNet M, L, XL, Net&Roll, stb.).

Aki Next csomagot használ, és nem akar többet fizetni, választhatja csomagjához az e-Pack kedvezményt, így ugyan csak elektronikusan értesül a számlákról, cserébe nem kell 600 forinttal többet fizetnie havonta.

Az SMS is drágul
Az SMS is drágul [+]

Az előfizetéses percdíjak néhány forinttal drágulnak

A legnagyobb áremelés azonban az előre fizetett (Domino) csomagok között található, a Domino7 éjszakai 18 forintos percdíjait 30 forintosra cseréli a Telekom. Az SMS küldés árai is nőnek a legtöbb csomag esetében, a legnagyobb mértékben a kifejezetten rövid üzenetek küldésére kitalált Domino SMS, itt 26 forintról 36-ra változnak. A külföldi számra küldött üzenetek a június elsejei díjszabással a feltöltőkártyás ügyfelek esetében egységesen 63 forintba kerülnek majd, jelenleg 44 forint a legolcsóbb lehetőség.

A MédiaMánia csomag, mint a neve is mutatja, bevezetésekor a tartalomfogyasztást célozta meg. Mivel a 0,1 Ft/10kB túlforgalmazási díj ötven százalékkal, 0,15 forintra nő, ráadásul a Mobil TV szolgáltatás kikerül a csomagból, csak a 190 forintos havidíjemelés marad, érdemes átgondolni, ezek után is kell-e ragaszkodni hozzá.

Az ügyfélszolgálatra nem érdemes számlamásolatért menni nyártól
Az ügyfélszolgálatra nem érdemes számlamásolatért menni nyártól [+]

A T-Pontok fizetőssé tétele szép lassan elkergeti a problémás ügyfeleket az üzletekből, akik ezentúl az önkiszolgáló ügyfélszolgálaton keresztül kérhetnek számlapótlást, vagy szerződéspótlást ingyenesen, ugyanis ezentúl ezekért is fizetni kell majd a személyes ügyintézés során. A szerződés ismételt kézhezvétele például 1 000 forint alkalmanként, telefonon kérve pedig 500 forint lesz. Az elektronikus ügyintézés forszírozása mégis a számlák újranyomtatása esetében a legszembeötlőbb, míg az üzletben 750-ről 1 000 forintra nő a költség, telefon 50 forinttal olcsóbb lesz a jelenleginél és 700 forintba kerül majd, az internetes lekérés pedig több mint ötven százalékkal lesz olcsóbb, 750 helyett 300 forintért újra kezünkbe foghatjuk a számlát.

A változásokkal kapcsolatban a miértekről kérdeztük a Magyar Telekomot, illetve a díjcsomagra is hűséget vállaló ügyfelek helyzetéről is érdeklődtünk. Későbbre ígértek választ, amint ezek megérkeznek, frissítjük cikkünket.

Frissítés:

A Magyar Telekom Kommunikációs Igazgatósága a miérteket firtató kérdésünkre válaszlevelében azt írta: „A vállalat működési környezetével összefüggő költségek emelkedése miatt a Magyar Telekom 2014. júniusi hatállyal módosítja díjszabását. A díjszabás módosítását a Telekom igyekezett úgy alakítani, hogy ügyfeleinek terhelését figyelembe vette, valamint tételeiben és jellegében az áttekinthetőségre törekedett, és jelentős új díjtételeket nem vezet be. A tarifaváltozások megfelelnek a mobil és vezetékes, illetve előfizetéses és feltöltőkártyás díjcsomagok eltérő sajátosságainak, és megőrzik az ügyfelek által kedvelt előnyöket és kedvezményeket.”

A Kommunikációs Igazgatóság tájékoztatása szerint „a módosítás a hűségidőben lévő (határozott tartamú) előfizetői szerződések közül a Next csomagok havidíját érinti. Ugyanakkor 2014. június 1-től a Next díjcsomagokhoz is elérhetővé válik az e-Pack kedvezmény.”

Ezek szerint, akit érint, és hűségidő köti, az e-Pack révén nem kell, hogy többet fizessen. Ha 15 napon belül mégis váltana az ügyfél, „nyilatkozik arról, hogy nem fogadja el az őt érintő díjemelést, kötbér nélkül van lehetősége más díjcsomagra váltani.”

Azóta történt

Előzmények