Hirdetés

Megállapodást kötött a magyar kormány és a Telekom

Partnerségi együttműködési megállapodást kötött Magyarország digitális fejlesztése érdekében a magyar kormány és a Deutsche Telekom Csoporthoz tartozó Magyar Telekom. Orbán Viktor miniszterelnök, Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója és Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója is részt vett a ma Budapesten rendezett hivatalos ünnepségen.

A dokumentumban foglaltak szerint a Magyar Telekom szándéka az, hogy beruházásaival elősegítse a nagysebességű széles sávú internet mielőbbi hazai elérhetőségét.

Orbán Viktor kormányfő az MTI beszámolója szerint emlékeztetett arra, hogy Magyarország az Európai Uniónak azt a vállalást tette, hogy 2020-ra minden magyar háztartásban lesz széles sávú internet. „A mi megállapodásunk azt teszi lehetővé, hogy ezt az állapotot (...) Magyarország 2018-ra eléri”, tehát jóval az EU-s határidő előtt – hangsúlyozta. Hozzátette, az infrastruktúra kialakításához több száz milliárd forintra van szükség, amelyet részben a Deutsche Telekom, részben pedig a magyar állam teremt majd elő.

E ponton, a hivatalos közleményt megszakítva jegyezném meg, hogy az új kormány terveiről 2011-ben készítettem interjút az informatikáért felelős, akkor még helyettes államtitkárral, Vályi-Nagy Vilmossal. Idézet 2011-ből:

Az egyik alapvető eleme a stratégiának, és az Európai Unió is hathatósan igyekszik fellépni ennek érdekében, az ország teljes széles sávú internetes lefedettsége. Mikorra történik ez meg Magyarországon?

Zajlik az előkészítés, és a teljes lefedettség 2013-ig megvalósul.

Timotheus Höttges az esemény kapcsán hangsúlyozta: „Üdvözlöm a virágzó Digitális Magyarországért kötött stratégiai partnerség céljait. Összefogunk a Kormánnyal annak érdekében, hogy 2018-ra minden háztartásba eljusson a nagysebességű széles sávú internet. Ennek eredményeként Magyarország idő előtt teljesítheti az Európai Unió Digitális Menetrendjében 2020-ra kitűzött célokat és a mintaként szolgálhat a többi tagállam számára.”

Christopher Mattheisen szavai: „A Telekom Magyarország hosszú távon elkötelezett stratégiai partnere. Vállalatunk különleges értéket teremt mind a versenyszférában, mind a közigazgatásban, korszerű megoldásai egyszerűbbé és könnyebbé teszik mindennapjainkat. Ott vagyunk az egészségügy, az oktatás, a közlekedés területén, de velünk sikeresek a hazai kis- és középvállalatok, valamint meghatározó termelő és exportvállalataink is. Büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Telekom elsőként hozta el a magyar embereknek a telekommunikáció legfejlettebb szolgáltatásait és az infokommunikáció újításait. Példaként említhetem, hogy a Magyar Telekom segítségével a magyarok küldhettek a világon elsőként MMS üzenetet, jelenleg pedig Európában az elsők között használhatják a szupergyors 4G hálózatot. […] Az úttörő innovációinkon túlmenően meghatározó munkaadók is vagyunk, hiszen a Csoport több mint 12 ezer magasan képzett munkatársat foglalkoztat Magyarországon, beszállítóinál – köztük mintegy 3000 magyar kis- és középvállalatnál – pedig további több mint 100 ezer munkavállaló dolgozik.”

A terveknek része az otthonok és települések biztonságának javítása intelligens, felhasználóbarát megoldásokkal; a lakosság és vállalkozások energiaszükségletének egyszerű kontrollját lehetővé tevő eszközök biztosítása; kényelmes és biztonságos mobilfizetési megoldások bevezetése; közigazgatás folyamatainak egyszerűbbé, átláthatóbbá és gyorsabbá tétele a legmodernebb internet alapú megoldásokkal. Mindezek mellett a Magyar Telekom jelentős mértékben támogatja a digitalizáció folyamatának felgyorsulását a nagy, illetve a kis- és középvállalatoknál a legújabb infokommunikációs technológiák segítségével az IT-infrastruktúrától egészen az alkalmazásoldali megoldásokig.

Azóta történt

Előzmények