Kim Dotcom saját pártot indít a választásokon

A MegaUpload alapítója, a német származású Kim Dotcom – akit az Egyesült Államok hatóságai szerzőijogsértéssel és pénzmosással vádolnak – pártot gründolt Új-Zélandon, és ez a párt indul a szeptemberi választásokon. Igaz, maga az alapító nem jelöltetheti magát, mivel nem új-zélandi állampolgár.

Az Internet Party programja kimondja, hogy harcolnak a netsemlegességért, a gyorsabb internetért, illetve az online adatvédelem kiszélesítéséért.

Ahogy korábban az IT café is többször beszámolt róla akkoriban, a világszerte népszerű, felhőszolgáltatásokat kínáló MegaUploadot 2012 januárjában az új-zélandi hatóságok az amerikai igazságügyi minisztérium kérésére állították le, mivel a cég alapítóját és vezetőjét 175 millió dollárnyi illegális jövedelem megszerzésével vádolták, emellett úgy becsülték, hogy a szolgáltatás a működése során legalább 500 millió dollárnyi kárt okozott az USA szórakoztatóiparának.

Dotcom mindeddig sikeresen küzdött a kiadatás ellen – sőt Mega néven új vállalkozásba is fogott –, és e szándéka érthető, mivel ha az Egyesült Államokban elítélik, akár 20 év börtön is várhat rá.

Az amerikai vádakra kommunikációs háborúval válaszoló Dotcom egyébként sosem titkolta politikai ambícióit, és már korábban jelezte, hogy egy olyan mozgalom élére kíván állni, melynek fő programját az internettel kapcsolatos követelések adják – a fentieken kívül szerzői jogi reform, olcsóbb hozzáférés, a Bitcoinhoz hasonló fizetőeszköz bevezetése, kilépés az „Öt Szem” egyezményből, mely az angolszász országok titkosszolgálatainak munkáját hangolja össze stb.

A populizmustól és a demagógiától sosem ódzkodó Dotcom pártjának ötszáz, tagdíjat fizető tagot kellett felmutatnia, hogy indulhassanak a választáson – ezt a követelményt a meghirdetés után hét órával teljesítették. A bejutáshoz a voksok öt százalékát kell megszerezniük, és ez nem teljesen elképzelhetetlen, ugyanis a radikális – egyesek szerint szélsőségesen radikális – programot meghirdető Dotcom meglehetősen népszerű az országban.

Azóta történt

Előzmények