Dinamikus mobilpiac-bővülést vár 2006-ra a Nokia

Hirdetés

Túl visszafogottnak tartja a Gartner piackutató cég által a mobilkészülék-eladások jövő évi alakulásáról közzétett prognózist Jorma Ollila, a finn Nokia Corp. vezérigazgatója. A Gartner szerint idén 810 millió telefon talál gazdára világszerte, ami 20 százalékos növekedést jelent, jövőre viszont 10-15 százalékra lassul az ütem. Ollila azonban egy pekingi fórumon annak a véleményének adott hangot, hogy a bővülés nagyobb lesz. Számszerű becslésbe nem bocsátkozott, de utalt arra, hogy az ez évre vonatkozó eredeti előrejelzés is túl konzervatívnak bizonyult.

Jövőre várhatóan egy harmadik szolgáltató is belép a szlovák mobilpiacra a T-Mobile és az Orange után - értesült az SME. Pozsony már korábban is próbálkozott harmadik koncesszió eladásával, de 1999-ben az akkori közlekedési és távközlési miniszter lefújta a tendert. Anton Smitka, a szlovák közlekedési és távközlési tárca illetékes főosztályvezetője a lapnak megerősítette, hogy több európai mobilszolgáltató érdeklődik a szlovák piac iránt. Hasonlóan nyilatkozott Roman Vavro, a szlovák távközlési hivatal (Telekomunikacný Úrad) szóvivője, ám a társaságok nevét nem volt hajlandó közölni. Az SME úgy tudja, a Vodafone, a TIM és a Telefonica Móviles mobilcégekről van szó. Szlovákiában jelenleg a mobilpiac telítettsége 80 százalékos, a T-Mobile és az Orange a 900 Mhz mellett az 1800 Mhz-es sávban is megszerezte a működési licencet.

A Gartner – a tavalyi 674 millió után – először 730, majd 780 millió készülék eladását prognosztizálta 2005-re, s ezt korrigálta most ismét 810 millióra. Ollila főként a kínai piac növekedése alapján vár a 10-15 százaléknál magasabb globális bővülést. Az év első kilenc hónapjában a Nokia Kínában, Tajvanon és Hongkongban 23 millió telefont adott el, ami 77 százalékkal több az egy évvel korábbinál, és 3,3 milliárd dollár árbevételt generált. A Gartner a prognózis mellett közölte az egyes gyártók harmadik negyedévi szerepléséről szóló jelentését is. Eszerint a vezető Nokia és a második helyen álló amerikai Motorola Inc. egyaránt növelte részesedését mind éves, mind negyedéves összevetésben, a harmadik dél-koreai Samsung Electronics Co. Ltd viszont rontott. A tárgyidőszakban 205,4 millió mobiltelefont értékesítettek világszerte, s ennek közel kétharmada a három nagy gyártótól származott. A negyedik és ötödik helyen a svéd-japán SonyEricsson megelőzte a dél-koreai LG Electronics Inc.-et. A fő vesztesek a kis gyártók, amelyek együttes részesedése csaknem hat százalékkal csökkent egy év alatt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt