A Digi kifogásolja a frekvenciaárverési tervezetet

A nemrég közzétett dokumentációban olyan feltételek is szerepelnek, melyek már az indulást is lehetetlenné teszik.

Nehezítik a Digi indulását a 900 és az 1800 MHz-es frekvenciaárverésen a tender eljárási szabályai a kedden közzétett tervezet alapján – közölte a Digi az MTI-vel pénteken.

A szolgáltató úgy véli, hogy az aukció feltételei az elutasításukhoz vezethetnek. Erre a következtetésre – mint írták – a korábbi tapasztalataik alapján jutottak, a frekvenciapályázataikat ugyanis szerintük az utóbbi 12 évben többnyire kifogásolható módon utasították el. Hozzátették, hogy a szolgáltatások fejlesztése az elérhető mobilfrekvenciáktól függ, és csak korlátozott előfizetői kört érhetnek el, ha kizárják őket a tenderből.

Álláspontjuk szerint a frekvenciaárverést semleges és fair módon, az európai joggal és gyakorlattal összhangban kellene kiírni, hogy szélesebb versenylehetőség jöjjön létre az ügyfelek érdekében.

A hwsw.hu elemző cikke szerint szinte biztos, hogy Digi újra kiesik a versenyből, mivel

…a jelentkezést megelőző 24 hónapban különböző okokból kifolyólag két hatóság is elmarasztalta, ebből egy is elég alapot teremthet az eljárásból való kizárásra. A cég emellett egyéb, a jelentkezők számára felállított feltétel(ek)nek sem felelhet meg.

A Digi által kifogásolt tervezetet kedden tette közzé véleményezésre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A 900 megahertzes frekvenciasávban összesen 60 megahertzre, az 1800 megahertzes frekvenciasávban pedig összesen 120 megahertzre lehet majd licitálni. Az értékesítés a tervezet véglegesítése után, várhatóan októberben indul, és a tervek szerint 2021 első negyedévében zárulhat. A frekvenciasávokon jelenleg három társaság nyújt szolgáltatást, jogosultságaik 2022 tavaszán járnak le.

A román Digi Communications N.V. internet- és kábeltévé szolgáltató vállalat a csoport honlapján közzétett beszámoló szerint a júniussal zárult második negyedévben 310 millió euró, az egy évvel korábbinál 5 százalékkal magasabb értékesítési árbevételt ért el. Az adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 115,2 millió euró lett, ami 6 százalékkal magasabb az előző évinél.

A Romániában, Spanyolországban, Magyarországon és Olaszországban érdekelt csoport bevétele Magyarországon 55 millióról 50,5 millió euróra csökkent, ez 8,8 százalékkal kevesebb a 2019 második negyedévinél. A működési eredmény 5,6 százalékkal 15,2 millió euróra csökkent az idei második negyedévben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • DIGI

Azóta történt

Előzmények