Deloitte: Technológiai piaci trendek 2007-re

Az elmúlt években a technológiai piac egyik legfontosabb jellemzője a digitális tárolók folyamatosan csökkenő ára volt. Bár ez a trend várhatóan 2007-ben is folytatódik, a fogyasztók és a vállalkozások kénytelenek lesznek szembesülni a digitális adattárolás egyes közvetlen és közvetett többletköltségeivel. A kiadásokat például az a jogszabályi előírás is növelheti, miszerint a vállalkozások visszamenőleg több évnyi és több petabájtnyi adatot kötelesek tárolni. A fogyasztók számára extra kiadást jelenthet például, a fájlmeghibásodás miatt helyreállíthatatlanná vált digitális fénykép vagy zenei gyűjteményekre fordított költségek is. A digitális tárolók valamennyi felhasználójának létfontosságú lenne, hogy rendszeresen készítsenek háttérmásolatokat, és esetleg biztosítást is kössenek adatvesztés esetére. Az ágazat egyik nagy lehetősége, ha képes kielégíteni az ilyen típusú szolgáltatások iránt fellépő egyre növekvő igényt.

A biztonság kérdése a társadalom másik állandó félelme. 2007-ben a digitalizált adatok növekvő mennyisége miatt, várhatóan megnövekszik a kereslet a biztonságos adattárolás új módszerei iránt. A biometrikus adatok – például az írisz, az ujjlenyomat és a tenyérgeometria – mind egyediek és ezért sokkal nehezebben hamisíthatóak, illetve korlátozottan másolhatók.
A biometria alapú biztonság iránti igény jelentősen növekedhet 2007-ben. Az ágazat előtt álló legfontosabb kihívások közé tartozhat a globális biometriai szabvány elfogadása, a biztonsági rendszerek kialakítása, és a közvélemény tájékoztatása a biometria előnyeiről.

A fogyasztói igényeken alapuló technológiai szolgáltatások egyik legjobb példája a közösségi hálózat, ami 2006 egyik kiemelkedő sikerévé vált. Ez a szegmens több száz millió valós, és becsült dollár értéket hozott létre. A közösségi hálózatok gyors növekedése valószínűleg 2007-ben is folytatódni fog. A bővülés előtérbe helyezése ugyanakkor azt eredményezte, hogy egyes közösségi hálózatok figyelmen kívül hagyták a hatékonyság, a megbízhatóság és a jogszabályoknak való megfelelés követelményeit. 2007-ben a közösségi hálózatok nagy valószínűséggel a technológiai vállalatokhoz fognak fordulni, hogy azok segítsenek megoldani problémáikat, például a jogdíjköteles anyagok azonosítása és eltávolítása, a tartalmak fel- és letöltésének lehető leggyorsabbá tétele kérdéskörben. Ezeknek a problémáknak a leküzdése, kulcsfontosságú lehet a közösségi hálózatok elsősorban reklámokon keresztül megvalósuló árbevétel-termelő képességének kiaknázásához. A technológiai vállalatok is nagymértékben kivehetik részüket a közösségi hálózatok sikeréből.

A tanulmány szerint 2007-ben a technológiai vállalatok várhatóan megkezdik az ágazat egyik legkritikusabb, ugyanakkor legelterjedtebb problémájának – nevezetesen a hordozható energiaforrás – kérdéskörének a megoldását. A jelenlegi megoldásnak, az elemnek, vagy akkumulátornak számos hátránya van. Kezdve az új elemek évente több tíz millió dolláros költségétől, a több milliárd elhasznált elem biztonságos elhelyezéséig bezáróan. 2007-ben a technológiai szektor várhatóan új megközelítést alkalmaz, a figyelem az elem további fejlesztése helyett a környezeti energiát kiaknázó energiagyűjtő megoldások felé fordulhat. A testhő, a környezeti fények, rezgések és mozgás mind-mind kiaknázható a lemerülő elemek újrafeltöltése érdekében.
 
Kigyós Zsuzsa, a Deloitte Pénzügyi tanácsadás üzletágának magyarországi igazgatója szerinte a technológiai szektorra vonatkozó jelentés (angol nyelven elérhető a cég weboldalán) főleg a legfontosabb trendeket tartalmazza, illetve kiemel egyes olyan témaköröket, amely nemcsak a technológiai cégeket, hanem az egyéni és üzleti felhasználókat is foglalkoztatja.  „Magyarországon is egyre fontosabb a környezetvédelem, a digitális adattárolás, a megbízható azonosítás, a biztonságtechnika illetve a közösségi hálózatok kérdése.  Ennek megfelelően, mint felhasználók mindenképpen érintettek vagyunk a technológiai szektor fejlődésében.” – fűzte hozzá Kigyós. 

Azóta történt

Előzmények