A Google megállíthatatlan, a Microsoft optimista

Fittyet hányva az ágazatában megfigyelhető lassuló növekedési trendnek, a tavalyit több mint kétszeresen meghaladó második negyedéves nettó eredményről számolt be a Google Inc. A 343 millió dollárról 721 millióra ugró adózott profit 77 százalékkal, 2,46 milliárd dollárra bővülő árbevételhez társult. A jó eredmények forrása részben a kedvező adózási körülményekben, részben pedig a vállalat saját oldalain megjelenített hirdetések nagyobb részarányában keresendő.

Az internetvállalat árbevételének gyakorlatilag egésze reklámokból folyik be. Most a hirdetéseket megjelenítő partneroldalaknak 785 millió dollárt fizetett ki a Google, ez az össze reklámbevétel 32 százaléka. Egy éve ez az arány 36 százalék volt – a csökkenés azt jelzi, hogy a vállalat saját oldalairól befolyó árbevétel és ezzel a cégnél maradó pénz gyarapodott.

A Microsoft a befektetőknek kedvez

A költségek növekedése, továbbá jogi ügyekből fakadó kiadások miatt 24 százalékkal, 2,3 milliárd dollárra esett a Microsoft Corp. nettó eredménye üzleti évének negyedik negyedévében, ám a nagyvállalat ennek ellenére kétszer 20 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot jelentett be. A forgalom 16 százalékkal, 11,8 milliárd dollárra nőtt a tavalyi negyedik negyedévhez képest, ami kicsit jobb 11,6 milliárdos elemzői várakozásánál. A hírek eredőjeként nőtt a cég részvényárfolyama a zárás utáni tőzsdén kívüli kereskedésben.

A visszavásárlási programról – amelynek első lépése augusztus 17-éig zárul le, a második pedig 2011 júniusáig – érdekes módon azok az elemzők adják a legpozitívabb értékeléseket, akik nem tartanak Microsoft-részvényeket, illetve akik munkáltatója szintén nem fektette pénzét a redmondi nagyvállalat papírjaiba. A visszavásárlás kétségtelenül megemeli az egy részvényre jutó eredményt, ami örömhírként szolgálhat a befektetőknek, akik úgy látják, Microsoft-papírjaik évek óta beragadtak egy bizonyos szinten. Erősítheti az optimizmust, hogy a cég negyedéves jelentésében nagyon pozitív képet fest a 2007-es év üzleti lehetőségeiről. A vállalat nem véletlenül bizakodó, hiszen a tervek szerint jövő év elején kerül piacra az immár hatodik éve készülő Windows Vista operációs rendszer és az Office 2007 is.

Napi Gazdaság, IT.news

Azóta történt

Előzmények