És a vírusok meg csak gyünnek, gyünnek...

Hirdetés


Beware...

A Gartner elemzői egy londoni biztonságtechnikai csúcstalálkozón a közeljövő technológiai fejlesztéseit számba vevő jelentésükben közölték azoknak a veszélyes jelenségeknek a listáját, amelyek nagy gondot okozhatnak az elkövetkezendő években az informatikai vállalatoknak és a számítástechnikai eszközöket és eljárásokat használó cégeknek egyaránt. A beszámoló csoportosítva közli a súlyos kockázatot jelentő jelenségeket és trendeket.

Gazdasági motivációjú támadások a rendszerek ellen

A bűnözők a vállalatok ügyfeleinek adatait igyekeznek majd megszerezni, hogy ezáltal a cégek hírnevét és megbízhatóságát aláássák. A Gartner ajánlásai szerint a cégeknek még nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük, hogy rendszereik lehetséges behatolási pontjait csökkentsék, fel kell tárniuk a betörések módjait, s a legalkalmasabb, elektronikus aláírásra épülő malware-ellenes szoftvereket kell használniuk.

Azonosító adatok eltulajdonítása

Az ilyen típusú bűncselekmények áldozatainak száma nem csökken, ezért a vállalatoknak erősíteniük kell szegényesnek mondható védelmi rendszereiket, mert a bűnözők nagy számban szerzik meg az ügyfelek bankkártyáinak számait, azonosítóit, néha még a felhasználó valódi nevét is. A megoldás: szigorúbb azonosítási módszerek, nehezebben feltörhető titkosítási eljárások, sokkal alaposabb hozzáférési ellenőrzés, az adatbázisok és a bejelentkezések következetesebb és pontosabb monitorozása.

Spyware

Az adatszerzésnek ez az alattomos módszere a számítógépen történő akciókat és a billentyűhasználatot figyeli meg. A Gartner előrejelzései szerint a következő két folyamán a vállalatok 20–50 százaléka spyware-rel fertőzött lesz. A minél jobb és alaposabb védekező programok használata nélkülözhetetlen.

Társadalmi, szociális hálók, oldalak

A kiberbűnözők legkifinomultabb, legravaszabb trükkjeiket ezeken az oldalakon vetik be, hogy személyes adatokhoz jussanak. A Gartner ajánlása szerint ennek kivédésére az egyik legcélravezetőbb módszer, ha a szolgáltatók világos és egyértelmű tanácsokkal látják el felhasználóikat, hogy megelőzzék a bizalmas adatok kiáramlását.

Vírusok

Örök probléma. A legjobb és naprakész szoftvereket szükséges használni, hogy a legújabb fertőzéseket is képesek legyenek megakadályozni, s e munkában a rendszeradminisztrátorok szerepe megkerülhetetlen.

Rootkitek

A Gartner jóslata szerint a rootkitek okozta probléma lesz a legsúlyosabb az elkövetkezendő tíz évben. Ezek a ravasz szoftverek mélyen beágyazódnak az operációs rendszerekbe, s igen nehéz megtalálni őket, működésük végeredményeként a megfertőzött számítógép felett ugyanolyan ellenőrzési jogot kínálnak a rootkit készítőjének, mint ha ő lenne az adott gép rendszergazdája. [A Gartner elemzői a rootkitek okozta problémákkal kapcsolatban nem javasoltak megoldási projekteket. – a szerk.]

Azóta történt