Hamisított videók miatt tartóztatták le anyut

Amikor az elvakult, fanatikus szülői szenvedély találkozik a legmodernebb technológiával.

Képek és videók rosszindulatú manipulálására e technológiák megjelenése óta van lehetőség, ám a legmodernebb megoldások már olyan minőséget biztosítanak, hogy jogosak az aggodalmak.

Mutatja ezt egy minapi eset is, amikor egy, az USA Pennsylvania államában élő nő úgynevezett „deepfake” videókat tett közzé abból a célból, hogy lányát egy iskolai versengésben előnyös helyzetbe hozza.

Mint jól ismert, a ma már igen elterjedt deepfake jelzőt leginkább olyan szoftveres technológiákra használják, melyek a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia módszereinek felhasználásával módot adnak arra, hogy egy videón az eredeti szereplőt kicseréljék egy tetszőlegesen választott másikra, méghozzá olyan eredménnyel, hogy időnként a szakértők sem fedezik fel elsőre a hamisítást – az átlag felhasználót pedig teljes mértékben meg tudják téveszteni. A módszerek igen népszerűek, ma már az interneten könnyedén elérhetőek ilyen szoftverek és szolgáltatások, akár ingyenesen is.

Ezt használta ki az 50 éves Raffeala Spone is, aki lányát – annak tudta nélkül – szerette volna feljebb tolni az iskolai cheerleader (pompomlány)- és mazsorettcsapatban, ezért a feltételezett riválisairól hamis képeket és videókat készített. Ezekben a tartalmakban a lejáratni kívánt lányokat kompromittáló képekbe és videókba szerkesztette bele, például az volt látható, hogy ők isznak, cigiznek, meztelenül (illetve bikiniben, ez a tudósítások alapján nem világos) jelennek meg. A videókat és képeket elküldte a cheerleader-, illetve mazsorettcsapat vezetőinek, valamint az érintetteknek is. Mindezt megfejelte azzal, hogy az érintett lányokat szöveges üzenetekkel is zaklatta, köztük a klasszikus, már sok tragédiához vezető manipulációval: gyalázkodva, becsmérelve arra biztatta őket, hogy bénák, inkább legyenek öngyilkosok.

A rendőrök szülői feljelentések után kezdték meg a vizsgálatot, és gyorsán megállapították, hogy deepfake technológiával készült hamisítványokról van szó, majd a szolgáltatást biztosító cég, illetve az üzenetek, a telefonszámok és az IP-címek alapján azonosították be a küldőt (a híradásokból nem világos, de lehetséges, hogy az anyuka magánál a deepfake szolgáltatást biztosító vállalkozásnál dolgozik).

A megyei kerületi ügyész ezek után rendelte el a letartóztatást, és többrendbeli törvénysértés miatt emelt vádat Raffeala Spone ellen.

Azóta történt

Előzmények