Bűncselekmény más nevében fiókot nyitni

A román legfelsőbb bíróság határozatát kötelező lesz alkalmazni.

A transindex.ro számolt be ma arról, hogy a román Legfelsőbb Bíróság és Semmitőszék (ICCJ) döntése értelmében bűncselekménynek számít az online identitás ellopása, vagyis nem szabad egy ember valós nevével és fényképével egy másik embernek egy közösségi oldalon fiókot nyitnia és működtetnie.

Kedden az ICCJ büntetőügyekre szakosodott testülete úgy döntött, ha egy személy egy nyilvános közösségi oldalon (olyan oldal, amelyhez nem szükséges a valódi név használatának igazolása egy fiókhoz) létrehoz és működtet egy fiókot, egy másik ember valós (felhasználó)nevével és adataival (pl. fotók, videók stb.) annak engedélye nélkül, akkor a Btk. 325 paragrafusa szerint bűncselekményt követ el.

Miután a döntés indoklása is megjelenik, és azt közzéteszik a Hivatalos Közlönyben, minden romániai bíróság számára kötelezővé válik. A bűncselekmény 1-5 év közötti szabadságvesztéssel is sújtható.

A jogértelmezést a Brassói Fellebbviteli Bíróság kérte a Legfelsőbb Bíróság és Semmitőszéktől a következő ügy kapcsán: egy férfit első fokon 3 év 8 hónap börtönre ítéltek zsarolás, hamisítás és magánélet megsértése miatt, miután hamis fiókot nyitott az egyik közösségi oldalon és egy felnőtteknek szóló webhelyen, ahová fényképeket és videókat tett közzé a volt barátnőjéről, hogy azzal kompromittálja őt. A vád szerint a férfi 2018 decemberében megfenyegette a volt barátnőjét, hogy amennyiben elhagyja, akkor több olyan fotót és videót is közzétesz, amelyen meztelenül látható, illetve amelyeken szexuális kapcsolatot létesítenek együtt.

A férfi később pedig a nő nevében hozott létre egy ál Facebook-oldalt, illetve az egyik felnőtteknek szóló oldalra is regisztrálta a nőt, ahová feltöltötte a róla készült videókat és meztelen fotókat.

A brassói bíróság azért fordult a legfelsőbb bírósághoz, mert a romániai bíróságok eddig eltérő módon ítélték meg az ehhez hasonló ügyeket, elítélő vagy felmentő ítéleteket hoztak, vagy megváltoztatták a bűncselekmény besorolását.

Azóta történt

Előzmények