Hangklónozó szolgáltatást indított a Veritone

Üzletnek is kiváló – de tág teret nyithat a visszaéléseknek is.

Az úgynevezett deepfake módszerekről az utóbbi időben igen sok szó esik, de főképp a videó- és képmanipulálásról. Pedig ugyanezt a hanggal is meg lehet csinálni, sőt.

Az üzleti lehetőséget látta meg a Veritone, az AI technológiák és szolgáltatások egyik vezető vállalata, akik a múlt héten Marvel.ai néven új platformot, szolgáltatást indítottak el.

A koncepció egyszerű, ám egyben megdöbbentő is: a Marvel.ai-t elsősorban hírességeknek ajánlják, olyanoknak, akiknek a hangja érték, kereskedelmi érték. A mesterséges intelligencián alapuló platform az ügyfél számára előállít egy hangmintát, egy „hang-klónt”, melyet azután az illető tetszése szerint licencelhet.

Amennyiben ez jól működik, a médiaipar sok területét alapjaiban változtathatja meg – hogy csak egy kézenfekvő példát vegyünk: vannak olyan színészek, akiket előszeretettel keresnek meg reklámcégek, mert vonzó, kellemes a hangjuk. Nos, ők az ígéret szerint a Marvel.ai segítségével úgy kereshetnek pénzt, hogy se kell tenniük a lábukat a stúdióba, a platform szöveg alapján is előállítja a megrendelőnek a szükséges felvételt. Sőt, mivel nem kell személyesen jelen lenniük a felvételeken, annyi megbízást vállalhatnak el, amennyit csak akarnak.

Ugyanakkor, ha kifinomodik ez a technológia, mely már ma is meggyőző eredményeket mutat fel, annak bizonyosan számtalan jogi következménye lesz – kezdve pl. a hanghoz kapcsolódó szerzői joggal vagy a hanggal való visszaéléssel.

Azóta történt

Előzmények