Újabb fejlesztést jelentettek be a debreceni Szilícium-mező munkatársai

A fejlesztők ma közölték, hogy az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében támogatott, 620 millió forintos összköltségű SziMeTour projekt legújabb eredményeit ismertették a fejlesztésben résztvevő szakemberek. A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMeTour Kft. munkatársai által kidolgozott rendszer az résztvevők szerint e-közlekedést forradalmasítja.

Az elkészülő rendszer intelligens szállítmányozási szolgáltatást nyújt majd a teherfuvarozással foglalkozó cégek számára. A járatoptimalizáló fejlesztés használata az üzemeltetési költségek jelentős csökkenését eredményezi, ráadásul a környezeti terhelés mértéke is alacsonyabb lesz. Az elkészülő járatoptimalizáló motor adaptív algoritmusa képes a járatok hatékonysági adatait fogadni és felhasználni. A rendszer további egyedisége, hogy a jármű haladása közben a program térképadatbázis felhasználásával elemzi az útvonal domborzati viszonyait is. A tökéletes működés érdekében a rendszert működtető számítógépek biztonságos felhőtechnológia segítségével kommunikálnak egymással.

A fejlesztő szakemberek szerint magát a járatoptimalizáló motort önálló szolgáltatásként kliensalkalmazásokból is el lehet majd érni; a szolgáltatás számítógépes és mobil felülettel is rendelkezik, vállalati információs rendszerekkel (ERP) is kompatibilis. A működés során a járattervező alkalmazás az ERP rendszerből kapja a szállítási igényeket, valamint az egyéb fontos logisztikai információkat. A mobilkliensek gyűjtik és elemzik a járművek legfontosabb adatait: fogyasztás, tartózkodási hely, megtett távolság. Az automatikus adatgyűjtést egy olyan hardverelem végzi, amely a jármű fedélzeti számítógépével állandó kapcsolatban van, a kért adatokat Bluetooth-kapcsolattal juttatja el a járműben elhelyezett mobilkliens programhoz, mely mobiltelefon-hálózaton keresztül küldi el a szükséges adatokat a járattervező alkalmazás központi adatbázisába. A kész rendszer nemzetközi környezetben is kiválóan használható majd a külföldi térképészeti adatbázisok, illetve a rendszer nyelvi lokalizációja megléte mellett.

A rendszer használata mérhető előnyökkel jár, többek között csökken az élő környezet terhelése, jelentősen nő a szállítási szolgáltatás nívója, csökken az üzemanyag- és munkaidő ráfordítás mértéke – nyilatkozta Tóth Gábor a SziMeTour Kft. szakmai vezetője. A fejlesztés alkalmazása a kis- és középvállalkozások számára lehetővé teszi, hogy hatékonyabban kihasználják erőforrásaikat, az így megszerzett előnyüket az üzleti terjeszkedés szolgálatába tudják állítani – mondta el Kurtán Zoltán, a projekt menedzselését klasztertagként segítő DBH Group vezérigazgató-helyettese.

Azóta történt

Előzmények