Az Apple a legnagyobb okostelefon-gyártó

iPhone 4Gyakorlatilag minden házi rekordot megdöntött az Apple a június 25-én zárult három hónapos időszakban, mely a cég naptárában a harmadik pénzügyi negyedévnek felel meg. Az elmúlt években rendre forgalmi és nyereségcsúcsokat beállító kaliforniai vállalat iPhone mobiljai – a küszöbön álló generációváltás dacára – kiemelkedően jól fogytak, olyannyira, hogy jó eséllyel felrepítették a céget az okostelefon-gyártók toplistájának élére.

Az Apple az időszakban a piac 17-18 milliós prognózisát messze felülmúlva 20,34 millió iPhone-t adott el, elemzők szerint többet, mint a korábban e szegmensben nagyobb forgalmat elérő Nokia és Samsung. „Könnyen lehet, hogy e mutatóval volumen alapján ők váltak a legnagyobb okostelefon-gyártóvá a világon, ami tulajdonképpen ironikus annak tükrében, hogy e negyedév a várakozások szerint a Macről szólt volna” – nyilatkozta a Reuters-nek egy elemző, hozzátéve, hogy ezt ráadásul úgy sikerült elérniük, hogy nem dobtak piacra új modellt.

Hirdetés

Az egy évvel ezelőtti adathoz képest az iPhone-forgalom darabszáma 142 százalékkal nőtt. Remekül fogyott az iPad is, melyből 9,25 millió darabot adtak el a negyedévben, 183 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor, míg a Macek eladásai 14 százalékkal, 3,95 millió darabra nőttek. Az iPod modellekből 7,54 milliót forgalmazott a cég, ami 20 százalékos visszaesésnek felel meg.

Az újabb termékek sikerének köszönhetően az Apple árbevétele rekordszintre, 28,57 milliárd dollárra, az adózás utáni nyereség pedig ugyancsak házi csúcsot beállítva 7,31 milliárd dollárra nőtt. Egy évvel korábban a forgalom 15,7, a profit pedig 3,25 milliárd dollár volt. A bruttó nyereséghányad, azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel 41,7 százalék volt.

Peter Oppenheimer pénzügyi vezérigazgató a negyedéves jelentés publikálása kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta: megszűntek az iPad 2 ellátási nehézségei, június végén több mint 1 millió készülék volt készleten, de a kereslet még mindig meghaladja a kínálatot. Az is kiderült, hogy a vállalat forgalma Kínában a hatszorosára, 3,8 milliárd dollárra nőtt, ami a vezetők szerint „csak a jéghegy csúcsa”.

Az Apple egyben megerősítette, hogy ma dobja piacra az OS X operációs rendszer új, Lion kódnevű, 10.7-es kiadását.

A negyedéves számok közzétételét megelőzően a Wall Street Journal – anonim belsős forrásokra hivatkozva – azt írta, hogy a vállalat igazgatótanácsának egyes tagjai aktívan keresik a betegszabadságon lévő Steve Jobs utódját. A lap szerint az igazgatók fejvadász cégekkel egyeztetnek, de közvetlenül megkeresték egy „nagy kaliberű” technológiai vállalat vezetőjét is, igaz, egyelőre csak a lehetőségek felmérése céljából. Amint azt megírtuk, idén január óta – Jobs távollétében – Tim Cook operatív vezérigazgató felel az Apple napi működéséért.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények