Kipróbálható a helyszínelők 3D-s programja

Újabb eszközzel gazdagodhatnak a bűnügyi helyszínelők: az Észak-karolinai Állami Egyetemen (NC State) a videojátékokban használt technológiák felhasználásával egy olyan komplex módszer alkalmazásán dolgoznak, mely jelentősen megkönnyítené a helyszínelők szakmai kapcsolattartását, az egyes problémás esetek magas szintű feldolgozását a kooperáció segítségével – tudósított a kezdeményezésről a Reuters.

Dr. Mitzi Montoya, az egyetemi kutatás egyik vezetője elmondta, hogy bár a helyszínelési munka hihetetlen fejlődésen ment át az közelmúltban, az egymástól függetlenül, elszigetelten dolgozó csapatok egymás közötti kommunikációja, tapasztalatcseréje még jelentős kívánnivalókat hagy maga után, pedig egy komplex együttműködés komolyan javítaná a hatékonyságot. E probléma megoldására kapott az NC State nemrég 1,4 millió dolláros támogatást a Nemzeti Tudományos Alapítványtól, hogy létrehozzanak egy IC-CRIME-nak elnevezett platformot (IC-CRIME: interdisciplinary, cyber-enabled crime reconstruction through innovative methodology and engagement).

A platform a legújabb 3D-s lézerszkennelési technológiát alkalmazza a helyszínek letapogatására, s a háttérben a Unity játékfejlesztő motorja fut, melyet több mint 50 népszerű számítógépes játékban használnak (többek között: FusionFall, VooDude), s mely a weboldalba ágyazható játékok futtatását is lehetővé teszi. A 3rdTech cég által fejlesztett lézerese szkennelési technológia roppant nagy sebességgel, kiváló felbontással dolgozik, s néhány perc alatt képes egy helyszín virtuális változatát megalkotni.

Az elkészült, egy könnyedén használható interfésszel kezelhető virtuális helyszínt aztán ellátják segítő, kísérő információkkal, s azon a honlapon, ahol ez hozzáférhető lesz, számtalan adatbázis-kapcsolatot is kiépítenek (haj, anyagszálak, ujjlenyomatok stb.). S mint a játékokban, a szakmai felhasználók egyszerűen írhatnak szkripteket, „forgatókönyveket” majd, hogy animáltan modellezzék a lehetséges történéseket. A rendelkezésre álló adatok alapján megalkotott történeteket aztán megoszthatják egymással, hogy próbára bocsássák a teóriákat, és – ez megint a játékvilágból átemelt elem – mindez valós időben, többszereplősen is történhet, hogy élőben vitathassák meg az egyes elképzeléseket. Ez az új konzultációs modell a szakmai párbeszédeket, a napokig, hetekig (bonyolult esetekben hónapokig) tartó megbeszéléseket szerencsés esetben néhány órára rövidítheti le.

Unity

A teljes értékű, minden szempontból megbízható technológia kifejlesztésére három évük van a kutatóknak, de Észak-Karolinában bizonyos részeredményeit már korábban is igénybe fogják venni.

Hogy pontosan hogyan is néz ki, milyen módon dolgozik egy ilyen rendszer, azt egy hónapja mindenki kipróbálhatja, ugyanis a Unity a modellezéshez használatos programjának egy, eddig 199 dollárba kerülő könnyített verzióját október végétől ingyenesen is közzétette (a nagy tudású Pro változat továbbra is 1499 dollár), s az ezt letöltők ingyenes licenccel használhatják az alapprogramot. A Unity honlapján pedig bemutató videók segítik a programmal való megismerkedést.

Azóta történt

Előzmények