A Call of Duty név a szórakoztatóipar fényes csillaga

Unalomig ismert, hogy a Call of Duty: Modern Warfare 2 epizódcímen november 10-én megjelent lövöldözős akciójátékkal a forgalmazó Activision hollywoodi szuperprodukciókat megszégyenítő eladási mutatókat regisztrált: az első nap csak az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban 4,7 millió darabot adtak el belőle, 310 millió dollár értékben, az első öt napban pedig a globális forgalom 550 millió dollárig (körülbelül 99 milliárd forint) emelkedett. Összehasonításként: minden idők legsikeresebben rajtoló mozija, a Harry Potter és a félvér herceg a bemutató hétvégéjén elért 394 millió dollárjával bizony elbújhat a videojáték mögött.

Gyenge fogyasztói költési kedv ide vagy oda, a karácsonyi vásárlási szezon még csak most következik, így érhető, hogy az elemzői várakozások az év végére 11-13 millió eladott példánnyal számolnak. Ez már csupán adalék az Activision múlt pénteki bejelentéséhez: a teljes Call of Duty-széria ugyanis 2003-as indulása óta a vállalat statisztikai adatai szerint átlépte az 55 millió darab értékesített egységet, s ez azt is jelenti, hogy a globális piacon 3 milliárd dollár értékben találtak gazdára a lövöldözős franchise epizódjai (a most megjelent Modern Warfare 2 a hatodik része a szériának).

A közlemény hírére az Activision részvényei több mint 1 százalékot emelkedtek, míg a nagy rivális Electronic Arts és a Take Two Interactive Software papírjai bő 2 százalékot estek. Összességében pedig, az Activision részvényei 30 százalékkal érnek ma többet az év elejéhez képest, az EA papírjai azonban csak 18 százalékkal.

A Modern Warfare 2 legnagyobb erősségének a módszeresen kidolgozott többjátékos módot tartják, az interneten keresztül PC-ről, Xbox 360 vagy Playstation 3 konzolokról gyűrhetik egymást a játékosok. A Destructoid blog egyébként úgy tudja, a mai napon 2500 bizonyítottan csaló felhasználót helyez feketelistára a szoftver fejlesztője, az Infinity Ward.

Azóta történt

  • A videojáték nem tesz gyilkossá

    Valóban van összefüggés a videojátékok és az erőszakos cselekmények között? Mennyiben kapcsolódnak egymáshoz a lövöldözős játékok és a játékosok esetleges erőszakos tettei? Csányi Vilmos etológus beszél erről.

  • Minden rekordot megdönt a Modern Warfare 2

    A videojátékok piacán nagyon ritka az egymilliárd dollárnál több árbevételt hozó cím.

Előzmények