Ezernyi levelet loptak el az egyetemi szerverről


Nem csillapodik csütörtök óta az a vihar, melyet egy olyasvalaki kavart, aki nyilvánosságra hozott több mint ezer e-mailt, valamint háromezernél több dokumentumot, melyeket egy brit kutatóintézet számítógépéről szerzett meg, s melyek egy részében tudósok vitatkoznak arról, hogy a globális klímaváltozás vajon mennyiben valós jelenség, illetve mennyire számít hisztériakeltésnek. Az eddigi tudósítások azt emelik ki, hogy a hatalmas mennyiségű levél és dokumentum egyes elemei esetleg komoly érveket szolgáltathatnak azoknak, akik szkeptikusak a környezetváltozás sokszor hangsúlyozott mértékével kapcsolatban, mivel néhány helyen olyan utalásokra találtak, melyek a tudósok, illetve a média manipulatív szerepéről szólnak.

A betörő által megszerzett fájlok körülbelül 13 év levelezését tartalmazzák, melyet Phil Jones, a norwich-i Kelet-angliai Egyetem klímakutató intézetének igazgatója folytatott a szakmabeli kutatókkal. A levelek ellopásának tényét az egyetem vezetői megerősítették, s elmondták azt is, hogy feljelentést tettek, már folyik a rendőrségi vizsgálat az ügyben, az egyetem weboldalát pedig addig is áthelyezték egy másik szerverre. Az egyetem szóvivője azonban azt is elmondta, hogy azt még nem tudják megmondani, hogy az azóta a netre felkerült levelek közül melyek számítanak eredetinek, s esetleg melyek lehetnek koholmányok.

Az e-mailek nyilvánosságra kerülése folytán óriási vita van kibontakozóban a környezetváltozás súlyos hatásait propagálókat egy világméretű összeesküvés tagjainak tartó szkeptikusok, illetve a globális klíma- és környezetváltozás kutatói között – s mindkét fél ugyanazokra a szövegekre alapozza állításait (a levelekre és dokumentumokra).

A szövegek elemzése természetesen az érintettek feladata, bár több, a világon elismert kutatóintézet vezetője, illetve elemzője is megszólalt, akik szerint a magánlevelezésekben található inkriminált utalások legfeljebb a tudományos viták természetét mutatják meg, mivel a globális környezetváltozás létéről világszerte tudományos konszenzus létezik, az összeesküvés-elméletek hívői továbbra is csak fantazmagóriáikat ismételgetik. A legközelebbi érintett, Phil Jones eddig még senkinek nem kívánt nyilatkozni a történtekről.

De annyi eddig kétségtelennek látszik, hogy a betörő tettével bűncselekményt követett el, s ezzel átlépett egy határt, crackerré vált.

Azóta történt

Előzmények