Ellopott levelek a klímaváltozásról: politikai érdekháború?

A klímaváltozás kutatásának egyik elismert tudósa szerint a globális felmelegedés problematikája körül lebzselő „piszkos politika” a felelős a múlt heti hackertámadásért, melynek során tengernyi levelezést és dokumentumot loptak el ismeretlenek egyetemi szerverekről. Kevin Trenberth akként vélekedik: a betörő vagy betörők célja az lehetett, hogy a rövidesen Dániában megrendezésre kerülő nemzetközi csúcstalálkozón a témában folytatott értekezéseket érdemben befolyásolják.

Mint ismeretes, háromezernél több belső használatra szánt dokumentumot és legalább ezer e-mailt, körülbelül 13 év levelezését hozta nyilvánosságra illetéktelenül valószínűleg ugyanaz a személy, aki betört a norwich-i Kelet-angliai Egyetem klímakutató intézetének informatikai rendszerébe. A tudósítások jórészt arról szóltak, hogy a hatalmas mennyiségű levél és dokumentum egyes elemei esetleg komoly érveket szolgáltathatnak azoknak, akik szkeptikusak a környezetváltozás sokszor hangsúlyozott mértékével kapcsolatban: néhány helyen ugyanis olyan utalásokra találtak, melyek a tudósok, illetve a média manipulatív szerepéről szólnak.

Trenberth az AP hírügynökségnek elmondta: ő maga 102 levelet azonosított, melyek jó része közte és Phil Jones, az intézet igazgatója közötti üzenetváltásokat tartalmazzák. A tudós fontosnak tartotta hangsúlyozni: az e-mailekben nem egyetértenek bizonyos témákban vagy cáfolnak tényeket, hanem ötletelnek, vitatkoznak magáról a tudományról és annak szerepéről. Ráadásul – és ez fontos mozzanat – a betörő csak azokat a dokumentumokat és leveleket hozta nyilvánosságra, melyek a szkeptikusok nézeteit támasztják alá az ember által mesterségesen előidézett klímaváltozással kapcsolatosan.

Előzmények