A Cisco megveszi a Skype-ot?

Ajánlatot tett a tőzsdére készülő Skype felvásárlására a Cisco Systems – szellőztette meg ma egy bennfentes forrásra hivatkozva a TechCrunch. A népszerű informatikai blog értesülése gyorsan elterjedt az interneten, és a hírügynökségi anyagokban és a neves gazdasági lapokban is megjelent. A felvásárlási szándékot a VentureBeat egyik forrása is megerősítette, az érintett cégek viszont egyelőre nem kommentálták. Állítólag a Google is az érdeklődők között volt, de végül a várható versenyügyi kifogások miatt visszalépett.

A hír szerint a Cisco még a tőzsdei bevezetés előtt felvásárolná a népszerű VoIP-klienst fejlesztő és üzemeltető luxemburgi székhelyű céget. A pletyka úgy szól, hogy a vételár 5 milliárd dollár körül kell, hogy legyen, mivel a Skype várakozásai szerint a részvényárfolyam alapján e szinten kezd majd a vállalkozás piaci értéke.

A Skype-nak ma több mint 560 millió regisztrált felhasználója van, melyek közül 124 millió használja aktívan a szolgáltatást, de csak 8,1 millió fizet érte. A cég árbevétele 2010 első félévében 406 millió dollár volt, GAAP-szerinti nyeresége pedig 13 millió dollár.

Amint az ismert, a Skype többségi tulajdonrészét hosszas jogi birkózás után tavaly adta el az Ebay. Az internetes aukciósház az üzletág körülbelül 70 százalékát 1,9 milliárd dollár készpénzért és 125 millió dollár adósságpapírért egy magánbefektetői csoportnak értékesítette. Az új tulajdonosok között van a Skype-ot kitaláló Niklas Zennström és Janus Friis újabb vállalkozása, a Joltid Ltd., valamint a Netscape-alapító Marc Andreessen által frissen gründolt Andreessen Horowitz kockázatitőke-befektető társaság, illetve a Canada Pension Plan (CPP) állami nyugdíjalap.

A tavaly novemberben lezárult ügylet a Skype értékét körülbelül 2,75 milliárd dollárra taksálta. A 2003-ban alapított cégért annak idején összesen 3,1 milliárd dollárt fizetett az Ebay, 2,6 milliárdot a felvásárláskor, 2005-ben, félmilliárdot pedig – az eredeti szerződésben szereplő, teljesítményfüggő vételáropcióként – két évvel később.

Azóta történt

Előzmények