A nagyi HD-ben: jön a Cisco ūmi

Cisco umiA Cisco a múlt héten bemutatta első, otthoni felhasználóknak szánt videokonferencia- vagy inkább videotelefon-ajánlatát. Az ūmi (ejtsd mint: you-me) telepresence névre keresztelt termékcsomag és szolgáltatás – ugyanis hardverről és előfizetésről is szó van – a cég népszerű, de méregdrága nagyvállalati Telepresence megoldásainak egyszerűsített változata. Annyiban hasonlít azokhoz, hogy HD-minőségű (akár 1080p felbontású) videohívások megjelenítésére is képes.

Az első lépésben, november derekától az Egyesült Államokban piacra dobni tervezett ūmi hardvercsomag egy set-top boxhoz hasonló vevőegységből, egy webkamerából és egy távirányítóból áll. Ezek használatához szükség lesz még egy HD-televízióra és egy széles sávú internetkapcsolatra is, utóbbiból ráadásul nem is akármilyenre: egy 720p minőségű videohívás ugyanis legalább 1,5, egy 1080p-shez pedig minimum 3,5 Mbps feltöltési sávszélességet igényel. Aligha véletlen, hogy a Cisco a ūmit az USA-ban leggyorsabbnak számító internetszolgáltatás, az optikai hálózaton nyújtott Verizon FiOS előfizetőinek körében fogja promotálni valamikor a jövő év elején.

A szolgáltatás a Google videochaten keresztül megengedi videohívások indítását és fogadását gyengébb minőségű webkamerával rendelkező készülékeken, notebookokon is, a HD-hívás viszont csak akkor működik, ha mindkét oldalon az ūmi dolgozik. Természetesen a rendszerrel videoüzeneteket is fel lehet venni, sőt ezeket közvetlenül fel is lehet tölteni a YouTube-ra vagy a Facebookra. A távirányítóval a kanapéról lehet zoomolni vagy mozgatni a kamerát, amelynek objektívje akár le is zárható, ha a felhasználó biztos akar lenni abban, hogy nem készül felvétel.

A szakértők szinte egyöntetűen úgy látják: az elgondolás és az irány jó, de a tervezett árazással komoly bajok vannak. Egyrészt az otthoni szett maga sem olcsó, 600 dollárba kerül, de ahhoz, hogy használni is lehessen, havi 25 dollárért elő kell fizetni magára az ūmi szolgáltatásra (mely egyébként korlátlan mennyiségű videohívást és videoüzenetet foglal magában). Ehhez jön még természetesen a rendszerkövetelménynek számító széles sávú internet havi díja, ami így összesítve nehezen indokolható anyagi tehernek tűnik annak tükrében, hogy a népszerű – igaz, rosszabb képminőséget biztosító – videotelefon-szolgáltatások többsége ingyenesen használható

Emiatt a ūmi az otthoni HD-videohívások potenciálisan népes célközönsége helyett kezdetben vélhetően csak egy szűk magánfelhasználói réteg érdeklődésére számíthat. A megoldásra biztos vevő pornóipar mellett inkább a kis- és középvállalatok körében lehet népszerű – jegyzik meg elemzők.

Azóta történt

Előzmények