Felébredt az óriás: újra protonnyalábok az LHC-ben

A CERN fizikusainak sikerült körbevezetniük az első protonnyalábokat mindkét irányba a 27 kilométer kerületű nagy hadronütköztető gyűrű (Large Hadron Collider ring, LHC) testében. „Óriási siker” – értékelte a tesztet röviden és velősen Steve Myers, a nemzetközi kutatóintézet technológiai vezetője. Miután a nyalábok körbefutottak a rendszerben, a gyűrű négy detektora máris érzékelte a közel fénysebességgel száguldó részecskék és a műszaki berendezés részecskéi közötti kölcsönhatásokat, s ez azt mutatja, az ALICE, az ATLAS, a CMS és az LHCb névre keresztelt detektorok felkészítve várják az első éles kísérletek indítását.

A következő lépcső apró, kis energiájú ütközések végrehajtása lesz annak érdekében, hogy a tudósok szakszerűen bekalibrálhassák az LHC érzékeny műszereit. Ha a próbaüzem sikeres, fokozatosan egyre nagyobb és nagyobb energiájú ütközésre kerül majd sor még karácsony előtt, míg végül jövő januárban várható az első maximális, 7 teraelektronvolt (TeV) energiájú nyaláb ütköztetése a szemközt közlekedő párjával – a végeredmény 14 TeV felszabaduló energia.

A becsapódás részecskék ezreit fogja létrehozni. A tudósok ezt követően kielemzik a detektorok által hasznosnak ítélt adatokat, melyek alapján remélik, választ kaphatnak néhány izgalmas kérdésre világunk felépítésével, működésével kapcsolatban. Kiderülhet például, mi ad tömeget az elemi részecskéknek (megtaláljuk-e a Higgs-bozont), miért van több anyag, mint antianyag, léteznek-e extra dimenziók, miféle természetű a sötét anyag és miért gyengébb a gravitáció nagyságrendekkel a másik három alapvető kölcsönhatásnál.

Azóta történt

Előzmények