Az LHC máris világcsúcsot döntött

Hétfő kora hajnalban, egészen pontosan 0 óra 42 perckor a nagy hadronütköztető gyűrűben (Large Hadron Collider ring, LHC) mindkét protonnyaláb energiáját 1,18 teraelektronvoltra (TeV) növelték a CERN kutatói, s ezzel a részecskegyorsító maga mögé utasította az amerikai Tevatron ütköztetőt, mely 2001-ben 0,98 TeV-os rekordot állított fel. „Minden simán ment, fantasztikus eredmény” – nyilatkozta a tesztről Rolf Heuer, a CERN főigazgatója. „Még sok tennivalónk akad a 2010-es fizikai kísérletek megkezdéséig, tehát a pezsgőbontással még várunk” – tette hozzá.

Csupán tíz nap telt el az LHC újraindítása óta: mint ismeretes, a 27 kilométer kerületű gyűrű hűtőrendszere tavaly szeptember 18-án meghibásodott, a javítási költségek súlyos dollármilliókra rúgtak. Az első nyalábokat november 20-án injektálták be, három nappal később a fizikusoknak már sikerült körbevezetniük a protoncsomagokat mindkét irányba. Miután a nyalábok körbefutottak a rendszerben, a gyűrű négy detektora érzékelte a közel fénysebességgel száguldó részecskék és a műszaki berendezés részecskéi közötti kölcsönhatásokat, s ez azt mutatja, az ALICE, az ATLAS, a CMS és az LHCb névre keresztelt detektorok felkészítve várják az első éles kísérletek indítását.

A következő lépcső apró, kis energiájú ütközések végrehajtása lesz annak érdekében, hogy a tudósok szakszerűen bekalibrálhassák az LHC érzékeny műszereit. Ha a próbaüzem sikeres, fokozatosan egyre nagyobb és nagyobb energiájú ütközésre kerül majd sor még karácsony előtt.

Előzmények