Együtt dolgozik a Carboferr, a 4iG és a BME

Acélszerkezetek gyártásához használható digitális rendszert fejleszt 734 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatásból a Carboferr Kereskedőház Zrt., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BGE) és 4iG Nyrt. – közölte a Carboferr az MTI-vel.

A közlemény szerint a támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) Alapjából kapták, a beruházás összköltsége 1,094 milliárd forint volt.

A projekt célja egy olyan digitális rendszer kifejlesztése, amely lehetővé teszi az acélszerkezetek gyártási folyamatának és teljes élettartamának optimalizálását, valamint a szerelési folyamatok megfelelő és hibamentes kivitelezését. Hozzátették: a rendszer alapját olyan 3D-s technológiák képezik, mint az acélszerkezeti BIM (Building Information Modelling) modellek, lézerszkennelés, szenzorhálózatok és szimulációs eljárások, a nagy mennyiségű adatok tárolása, feldolgozása és elemzése, döntéstámogató és akciókész információ azonosítása, valamint az eredmények vizualizálása és visszacsatolása.

A projekttel a 4iG Nyrt. részére beszereztek egy Surphaser 400 HS, a BME részére pedig egy optikai nyúlásmérő eszközt, a hozzá tartozó kiegészítőkkel – ismertették.

A Carboferr Kereskedőház Zrt. egy 2011-ben alapított magyarországi tulajdonú, több mint 220 kereskedelmi és gyártó partnerrel rendelkező vállalat, amely hagyományos ipari tevékenységhez köthető alapanyagok beszerzésével foglalkozik, valamint logisztikai és kereskedelmi szolgáltatásokat nyújt partnereinek. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a cég éves nettó árbevétele 2020-ban 1,703 milliárd forint volt, 2021-ben 3,278 milliárd forint volt. Adózott eredménye 2020-ban 22 millió forint, 2021-ben 148 millió forint volt.

Azóta történt

Előzmények