A BME kutatója nyert az ERC Starting Grant pályázatán

Magyarországon egyedüliként nyert az Európai Kutatási Tanács (European Research Council – ERC) Starting Grant pályázatán Nagy Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar tudományos munkatársa – közölte az egyetem az MTI-vel.

A közlemény szerint a kutató kémiai anyagok és folyamatok nagy pontosságú modellezésére, és ez alapján azok tudásalapú fejlesztésére alkalmazható kvantumkémiai számítási eljárások kidolgozását célzó pályázattal nyert öt évre 1,2 millió eurós (mintegy 491 millió forint) támogatást.

Az ERC Starting Grant pályázata olyan fiatal kutatóknak nyújt támogatást, akik kimagasló eredményeket értek el szakterületükön.

„A fizikai elveken alapuló számítógépes modellezés során gyakorlatilag egy »virtuális laboratóriumban«, az atommagok és elektronok összetett kölcsönhatásaiból kiindulva számíthatunk másképpen csak bonyolult kísérletekben mérhető molekuláris tulajdonságokat. A terület máig komoly kihívása, hogy egy virtuális kísérlet egyszerre legyen kellően valósághű és még kivitelezhető számítási igényű. A pályázat során a tudományos közösség számára nyílt hozzáférésű, rutinszerűen alkalmazható számítási igényű és kivételes prediktív erejű modelleket és programokat fogunk fejleszteni” – idézték a közleményben Nagy Pétert. „Ehhez összehangoltan építünk fizikai alapú közelítésekre, a numerikus matematika, adattudomány, nagy teljesítményű számítástechnika és a modern algoritmus tervezés eszközeire, illetve a kémiai kérdések modellezésében felhalmozott tapasztalatokra” – tette hozzá a kutató.

A közlemény szerint a projekt egy olyan programcsomag továbbfejlesztését célozza, amelyet a BME kutatói dolgoztak ki és jelenleg is több száz kutatócsoport alkalmaz világszerte. A projekt eredményei a jövőben elősegítik kísérleti megfigyelések atomi szintű megértését, valamint kívánt tulajdonságokkal rendelkező új molekulák és anyagok tervezését is.

Az Európai Kutatási Tanács (ERC) működteti az Európai Unió legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét. Az ERC olyan kutatási tervek megvalósításához biztosít hosszú távú finanszírozást, amelyek képesek arra, hogy egy tudományterület kutatási módszereit új alapokra helyezzék, radikálisan új irányokat és távlatokat nyissanak, ambiciózusak, bátrak és magas tudományos megtérülést ígérnek - írták a közleményben.

Az ERC Grant az európai kutatástámogatás egyéni kiválósági pályázata, amely a kutatói életpályához igazodva Starting, Consolidator és Advanced kategóriában pályázható meg. Az ERC Starting Grant nyertes kutatói önálló kutatócsoportot hozhatnak létre vagy építhetnek tovább, így Nagy Péter ötfős kutatói csapatához csatlakozhat majd további 4-5 fiatal kutató.

Az idei felhívásra összesen 2932 pályázatot nyújtottak be és ebből 408-an részesültek összesen 636 millió eurós támogatásban. Az idei támogatottak 26 országból kerültek ki. Műegyetemi kutatók utoljára 2010-ben nyertek Starting Grantet. Az elmúlt 5 évben ez a harmadik ERC Starting Grant pályázat, amely magyar intézményből nyert támogatást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BME

Azóta történt

Előzmények