Büntetett, nyertest hirdetett, támogatásról döntött az NMHH

Összetett közleményt kaptunk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH), melyben a nyári szünet előtti utolsó ülés eredményeiről számolnak be. Döntöttek frekvenciapályázatokról illetve támogatásról, de bírságoltak is.

Budapesten a 94,2 MHz-es körzeti frekvenciát a Műsor-Hang Zrt. nyerte, az NMHH pedig kezdeményezi a hatósági szerződés megkötését, hogy a hullámhosszon a Trend FM szólhasson. A Műsor-Hang pályázott még a 90,3 és a 105,9 MHz hasznosítására is, azonban a médiatörvény értelmében ezeket nem nyerhette el (minden médiaszolgáltató csak egy frekvenciát üzemeltethet adott körzetben).

A fentiek értelmében (és mivel a frekvenciákra két-két jelentkező volt csak), a Tilos Rádió megtarthatja a 90,3 MHz-et, a 105,9 MHz-es frekvencián pedig Hang-Adás Kft. sugározhat majd. Arról is döntöttek, hogy a 92,1 MHz-es frekvencián maradhat a Klasszik Rádiót működtető Aeriel Rádió Műsorszóró Kft.

Két héten belül közzéteszik a részleteit a frissen véglegesített Budapest 96,4 MHz (körzeti), Abádszalók 89,2 MHz, Villány 100,9 MHz (helyi) rádiós frekvenciák kereskedelmi jellegű, illetve a Budapest 95,8 MHz (körzeti) frekvencia közösségi jellegű pályázati felhívásainak.

Ideiglenes szerződést köthet a Magyar Múzsa Kft. a Budapest 96,8 MHz hasznosítására (augusztus 20. és szeptember 19. közötti időtartamra), Átmeneti Mária Rádió megnevezéssel. A Rádió Szarvas szintén ideiglenes hatósági szerződést köthet a testülettel, mivel a Szarvas 105,4 MHz pályázati eljárása még nem zárult le.

Büntetett is az NMHH, a legnagyobb bírságot a Story4-es csatornát üzemeltető Digital Media and Communications Zrt-re szabta ki az éveken át tartó sorozatos jogsértések miatt. Mivel a televíziócsatorna tavaly alulteljesítette a rá vonatkozó kvótakötelezettségeket mind az európai, mind a magyar művek arányát illetően, 1,95 millió forintot kell fizetnie. Hasonló kvótakötelezettség-szegés miatt 13 helyi televíziót figyelmeztetett a Médiatanács.

A miskolci IRÁNY TV kérelmére indult felügyeleti eljárásban 500 ezer forintos bírságot szabtak ki a UPC Magyarország Kft-re mint műsorterjesztőre, mivel megszegte a továbbítási kötelezettségét. De büntetett az NMHH adatszolgáltatási kötelezettség megszegése miatt is, összesen 15 médiaszolgáltató kapott 20-200 ezer forint közötti bírságot, míg hat másikkal szemben a felhívás jogkövetkezményét alkalmazta.

Kapott még büntetést az érdi kisközösségi Rádió FM 87,8 is: 30 ezer forintot kell fizetniük amiatt, mert túl kevés helyi közélettel foglalkozó, közszolgálati műsort és túl kevés magyar zenét sugároztak. Jogsértés hiányában viszont nem indított eljárást a Médiatanács a TV2 2015. június 19-ei Mokka adásában vetített Határnál élők a bevándorlókról című összeállítása miatt, amelyben a riporter élőben jelentkezett a szerb-magyar határról és a műsorrészletben „egy helyi lakostól sérelmezhető, de a gyűlöletkeltés jogi mércéjét el nem érő mondatok hangzottak el a bevándorlókkal kapcsolatban”.

Az NMHH összesen 8 televíziót és egy rádiót részesített támogatásban, 23,4 millió forint értékben. A Magyar Média Mecenatúra program keretében a közösségi médiaszolgáltatók műszaki fejlesztését szolgáló pályázat harmadik fordulójában sikerrel pályázott a csurgói, a dunaújvárosi, a mezőtúri, a pomázi, a sárvári (Trio TV Dunántúl), a szentgáli, a túrkevei és az újpesti tévé, valamint az evangélikus kisközösségi Credo Rádió.

A testület arról is döntött, hogy a szatmárcsekei II. Kulturális Filmek Fesztiválján összesen 800 ezer forint értékben ajánl fel díjat az első három helyezettnek a Kárpát-medence magyarlakta területein készült, pozitív példákon keresztül a magyar kultúrát bemutató internetes filmek versenyében.

Azóta történt

Előzmények