Terrorcselekménnyé lépett elő a BKK-incidens

Egy konkrét csoport állhat a BKK elleni kibertámadás mögött, ami egy nagyobb akció próbája lehetett - vélekedik egy biztonságpolitikai és titkosszolgálati szakértő.

Egy nagyobb akció előtti próba lehetett a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a T-Systems Magyarország Zrt. számítógépes rendszerei elleni túlterheléses támadás – nyilatkozta Horváth József vezérőrnagy a Magyar Időknek.

A biztonságpolitikai és titkosszolgálati szakértő osztja azt a véleményt, miszerint a túlterheléses támadás csúcsórájában másodpercenként több mint tizenháromezer (!), azaz egy óra alatt mintegy 50 millió bejegyzés hardver- és szakemberigénye professzionális elkövetőkre mutat. A tábornok szerint a közszolgáltatások számítógépes rendszereinek megzavarása egy időben százezrek, de akár milliók életét is megzavarhatja, veszélyeztetve akár a testi épséget és életet is, ami terrortámadásnak minősülhet.

„Elképzelhetőnek tartom, hogy a BKK és a T-Systems rendszerei elleni kibertámadás próbaként zajlott, és a víz-, gáz-, villany-, csatornaszolgáltatás, vagy éppen a Volán, a MÁV számítógépes rendszerei elleni kibertámadásokat készítenek elő bizonyos csoportok. Gondoljunk bele, hogy napjaink hőségriadói alatt az áramszolgáltatást vezénylő rendszerek megbénításával mekkora erkölcsi és fizikai károkat tudnának okozni a megcélzott szervezeteken kívül az állampolgároknak is. Nyilvánvaló, hogy a Paksi Atomerőmű túl kemény falat a támadóknak, ám a »puhább« célpontok – szándékosan nem mondok konkrétumokat, nem akarok tippeket adni – könnyebb támadási terepet nyújthatnak a káoszra törőknek” – fogalmazott a vezérőrnagy, aki úgy véli, politikai szándékok vezérlik a támadókat: a BKK rendszerének megbénítása a fővárosi közlekedés ellehetetlenítését célozta akkor, amikor az egész világ Budapestre figyelt a vizes vb miatt. „A politikai szándék egyértelmű, a jelek pedig arra mutatnak, hogy nincs vége a kibertámadásoknak. Célkeresztbe kerülhetnek akár a nagy nyilvántartó rendszerek is, mint az adóhivatali, a nyugdíjfolyósító vagy éppen a társadalombiztosítási számítógépes nyilvántartások. Gondoljunk bele, mekkora politikai kárt okozna, ha a választási kampány idején lebénítanák a nyugdíjfolyósító rendszerét, és nem vagy csak késve tudnák kifizetni a nyugdíjakat” – tette hozzá Horváth József.

A Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztálya mellett a titkosszolgálatok is vizsgálják a történteket. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága már augusztusban napirendre tűzheti az ügyet – írja a Magyar Idők.

Horváth József erős állításairól megkérdeztünk egy kiberbiztonsági szakértőt, véleményét hamarosan közöljük - a szerk.

Azóta történt

Előzmények