Már folyik a nyomozás a világ legnagyobb kriptotőzsdéje ellen

Az amerikai adóhatóság és az igazságügyi minisztérium pénzmosás és adócsalás kapcsán vizsgálja a világ legnagyobb kriptotőzsde-platformját – a Binance segíteni szeretné a hatóságok munkáját.

A múlt hónapban a német hatóságok célkeresztjébe került a Binance, a napokban előkerült jelentések alapján most azonban már az amerikai adóhatóság (IRS) és az igazságügyi minisztérium (DOJ) is nyomoz a világ legnagyobb kriptotőzsdéje ellen, pénzmosás és adócsalás kapcsán.

A 2017-ben alapított Binance a Kajmán-szigetekre van bejegyezve, irodája Szingapúrban található. A Bloomberg szerint az amerikai CFTC azt is vizsgálja, hogy a Binance lehetővé tette-e amerikai állampolgárok számára az illegális kereskedést.

A Binance korábban azt állította, hogy blokkolja azokat az amerikaiakat, akik illegális tranzakciókkal próbálkoznak – az érintetteknek befagyasztják a fiókját.

Elemzők szerint elképesztő mértékű összegeket forgatnak meg a kriptopiacon a terroristák, emberkereskedők, drogkereskedők, zsarolóvírussal dolgozó hackerek és egyéb bűnözők. A Chainalysis elemzőcég már 2019-ben azt állította, hogy csak a bitcoint illetően 2,8 milliárd dollárra rúgott a bűnözők tranzakcióinak összege, ebből pedig 756 millió dollárnyit a Binance platformon keresztül bonyolítottak. Mivel azóta elképesztő emelkedés történt a kriptopiacon, ezért a számok valószínűleg már sokkal nagyobbak. Múlt hónapban tartóztatták le például a Bitcoin Fog mögött álló illetőt is, akin keresztül 336 millió dollárt moshattak tisztára a bűnözők és a sötét web szereplői.

A Binance szóvivője szerint a vállalat nagyon komolyan veszi a hatósági és jogi kérdéseket, és eddig is igyekeztek együttműködni, valamint pénzmosásellenes eszközöket és irányelveket alkalmazni a gyanús és illegális tevékenységek kiszűrésére. A hatóságokkal eddig is együttműködtek, és a jövőben is segítik majd a munkájukat.

Azóta történt

Előzmények