Betörtek a Pentagon rendszerébe

Peking visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint a kínai néphadsereg hackerei törtek be nyáron a Pentagon számítógépes hálózatába. Az esetről a Financial Times közölt cikket, amelyben volt és még hivatalban lévő tisztviselők állították, hogy a júniusi támadás hátterében – amely miatt egy hétre lekapcsolták a védelmi tárca rendszerét – nagy valószínűséggel a kínai haderő áll. Az anyag alig egy héttel azt követően jelent meg, hogy Angela Merkel német kancellár közölte: kínai hackerek kémprogramokat telepítettek német minisztériumi számítógépekre.

Kína ezt nem ismerte el, most pedig kategorikusan tagadta, hogy köze lenne a Pentagon elleni támadáshoz – írja a Reuters. „A kínai kormány mindig következetesen ellenezte és a törvény szerint határozottan fellépett az internetes bűncselekmények, köztük a hackelés ellen” – válaszolt a vádakra Csiang Ju külügyminisztériumi szóvivő. „Egyesek vad dolgokkal vádolják Kínát, de ezek a vádak teljesen megalapozatlanok, és a hidegháború szellemét idézik” – tette hozzá. Csiang azt is elmondta, hogy országa is esett már számítógépes támadások aldozatául.

A Finacial Times név nélkül nyilatkozó forrása úgy fogalmazott, hogy „nagy, a teljes bizonyossághoz közelítő valószínűséggel” állítható, hogy a kínai néphadsereg állt a támadások mögött. A hackereknek – mondta – hónapokig tartott a hálózat védelmének feltörése, de az eset azt bizonyítja, hogy Kína képes megbénítani az amerikai rendszereket. A Pentagon jelenleg is vizsgálja, hogy milyen adatokat töltöttek le a betörők, de a lap szerint ezek java része nem volt titkos.

Azóta történt

Előzmények