Iráni-amerikai háború a digitális világban

Egy radikális iráni diákcsoport július 16-án egy olyan számítógépes játékot mutatott be, amelyben a játékosoknak két iráni, nukleáris kutatásokat végző tudóst kell megszabadítaniuk az őket Irakban elrabló, majd Izraelbe hurcoló amerikai katonáktól. A Diákok Uniója Iszlamista Szövetség által fejlesztett Rescue the Nuke Scientist (Mentsd meg az atomtudóst) című játékot alkotói válaszul szánják az Assault on Iran (Támadás Irán ellen) néven egy New York-i cég által piacra dobott játéknak, amely egy iráni nukleáris létesítmény elleni támadást elevenít meg amerikai katonák szemszögéből. „Az önvédelem, az áldozathozatal és a mártíromság gondolatát próbáltuk népszerűsíteni a játékban” – hangoztatta a csoport egy nyilatkozatában, melyet az AP és a Mercury News nyomán az InfoPark Zrt. innovációs hírlevele ismertetett.

A Rescue the Nuke Scientist története abból az alapkonfliktusból indul ki, hogy az amerikai hadsereg elrabol egy iráni tudósházaspárt egy, a közép-iraki Karbala városában található síita zarándokhelyen. A játékosoknak iráni katonák bőrébe bújva kell az Izraelbe hurcolt tudósok nyomába eredniük. A határon behatolva izraeli és amerikai katonákkal kell megküzdeniük, majd azok titkos információkat tartalmazó laptopjait megszerezve kiszabadítaniuk a két tudóst. A játék alatt a képernyő bal felső sarkában Irán fehér-zöld zászlója lobog és a küldetés sikertelen teljesítése esetén a játék végén egy harcot dicsőítő üzenet jelenik meg.

„Ez egy teljes egészében iráni termék, amely válaszlépés az Egyesült Államok Irán ellen indított kiberháborújára” – nyilatkozta az AP-nek Mohammad Taki Fahrian, a csoport egyik vezetője. Az amerikai hírügynökség cikkében emlékeztet: a New York-i Kuma Reality Games játékfejlesztő cég Assault on Iran című játéka azt szimulálja, hogy amerikai haderők megsemmisítik a közép-iráni Natanz városban található urándúsító berendezést. A Rescue the Nuke Scientist videojátékot kifejlesztő Diákok Uniója Iszlamista Szövetség központja a szintén közép-iráni Iszfahán városban található, mely ugyancsak otthont ad egy nukleáris létesítménynek. Ugyanez a radikális csoport szervezte a 2005-ben nagy vihart kavart, „A világ cionizmus nélkül” című konferenciát, melyen Mahmud Ahmadinedzsád iráni elnök Izraelnek a „térképről való letörlését” szorgalmazta.

A The Mercury News cikke szerint az iráni szervezet három év alatt fejlesztette ki a szoftvert. A csoport a szórakoztatóelektronikai terméket Iránban és más iszlám országokban kezdte el terjeszteni, de a fejlesztők később a nyugati piacokat is szeretnék vele célba venni.

Azóta történt

Előzmények