A kritikus informatikai rendszerek védelme

A kezdetek

Az idei Hacktivity konferenciának fontos tartalmi része lesz a magyar kritikus információs infrastruktúra védelme. Szekeres Balázs, a PTA CERT-Hungary Központ (PTA CHK), a magyar kormány informatikai biztonsági incidenskezelő központjának műszaki igazgatója is előadó lesz a Fonó Budai Zeneházban megrendezésre kerülő kétnapos konferencián. A PTA CHK a teljes magyar privát, üzleti és állami szféra informatikai rendszereinek biztonsági támogatására alakult, kiemelt szerepe van a nemzetgazdaság és az állami működőképesség szempontjából alapvető fontosságú informatikai rendszerek védelmében. A szervezet egyben tudásközpont szerepét is betölti a magyar polgárok és informatikai szakemberek számára.

Önről és szervezetükről kevés információt találni a neten. Bemutatná néhány mondatban, mivel foglalkoznak? Kíváncsiak lennénk arra is, hogy milyen szakmai életút után lehet egy ilyen szervezetben dolgozni; konkrétan Szekeres Balázs karrierje milyen fontosabb állomásokon ment keresztül?

A PTA CERT-Hungary Központot azért hoztuk létre 2004-ben a Puskás Tivadar Közalapítványnál (PTA), mert nem volt Magyarországon olyan szervezet, amely a kritikus információs infrastruktúrák védelmével foglalkozott volna. 2003-ban Szófiában került megrendezésre a South-Eastern Cybersecurity konferencia, melyet az USA Department of Homeland Security „minisztériuma” szervezett. A konferencián felhívták a térség figyelmét a cybersecurity fontosságára, illetve arra a szervezetre, amelyet a leghatékonyabbnak tartottak a védelem szervezésére és koordinálására, azaz a CERT (Computer Emergency Response Team) vagy CSIRT (Computer Security Incident Response Team) szervezetre. A konferencia után kutatómunkába kezdtünk, feltérképeztük a magyarországi és nemzetközi helyzetet.

Magyarországon akkor két CERT/CSIRT szervezet működött, egyik az NIIF-CSIRT, amely az NIIF hálózatot szolgálta, a másik a HUN-CERT, amely a SZTAKI-ban működött, és az internetszolgáltatóknak nyújtott szolgáltatásokat. A magyar kritikus információs infrastruktúra védelmével egyik sem foglalkozott, ezért 2004-ben az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával elkészítettük a „Magyar kormányzati hálózatbiztonsági központ” (PTA CERT-Hungary Központ) koncepcióját, majd megkezdtük a kiépítést és a működtetést. Az azóta eltelt időben a PTA CERT-Hungary Központ folyamatosan fejlődött, akkreditált tagjai lettünk az európai CERT-ek szervezetének (Task Force-CSIRT/Trusted Introducer), a CERT-ek világ szervezetének (Forum of Incident Response and Security Teams) és nyolcadik tagként az Európai kormányzati CERT szervezetek szoros együttműködésének (European Governmental CERTs). Alapító tagjai vagyunk a 2004-ben alakult kritikus információsinfrastruktúra-védelmi nemzetközi együttműködésnek (International Watch and Warning Network), amely a 14 legfejlettebb gazdasággal rendelkező ország – többek között az USA, Németország, Hollandia, Ausztrália, Japán – és Magyarország részvételével zajlik.

Hazai szinten a kezdetektől szorosan együttműködünk a HUN-CERT-tel, illetve a Nemzeti Nyomozó Irodával. 2005-től megkezdtük az együttműködést a Magyar Bankszövetséggel, akikkel közösen gyakorlatokat tartunk. 2006 májusától beindítottuk a folyamatos 24/7 órás ügyeleti rendszerünket, ahol fogadni tudjuk az incidens-bejelentéseket.

Magamról röviden annyit mondanék, hogy 1998-ban végeztem a Könnyűipari Műszaki Főiskola Biztonságtechnikai mérnöki szakán, majd 2002-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen mint bankinformatikai szakmérnök. 1998-tól 2003-ig az Ernst and Young Kft.-nél a Technology and Security Risk Services csoportban dolgoztam vezető tanácsadóként, itt első sorban internetbiztonsági átvilágításokkal, attack and penetration tesztekkel, valamint hitelesítésszolgáltatókkal és a digitális aláírás témakörével foglalkoztam. 2003-ban csatlakoztam a Puskás Tivadar Közalapítványhoz, ahol feladatom a PTA CERT-Hungary projekt előkészítése és elindítása volt az első időkben, majd az üzem beindítása után mint műszaki igazgató felelős vagyok a PTA CERT-Hungary Központ üzemeltetéséért és fejlesztéséért.

Néhány hete a hazai informatikai vállalatok érdekszervezete, az IVSZ megfogalmazta egy közleményben, hogy az államnak nagyobb szerepet kell vállalnia a védelmi képességek fejlesztésében. Szerintük komolyan kell venni az információs hadviselés témakörét, amely a hadviselés egy olyan új formája, ahol az információ, illetve az információs rendszerek elleni támadások kerülnek előtérbe. Fontos – állítják –, hogy az állami szerepvállalás a védelemre összpontosuljon, és e védelem kapcsán a gazdaság működőképességének fenntartása, a társadalom, a kultúra fenntartása és fejlődési ütemének biztosítása fogalmazhatók meg fő célokként. Hogyan értékeli az IVSZ megszólalását?

Egyetértünk ezzel az állásfoglalással, hozzátéve, hogy történtek már lépések az állam részéről a kritikus infrastruktúra védelme területén, megjelent például a „Zöld könyv”, amelynek célja a Nemzeti Kritikus Infrastruktúra Védelméről szóló nemzeti program és jogszabály megalkotása. A PTA CERT-Hungary Központ alapító tagja a nemzetközi kritikus információsinfrastruktúra-védelmi hálózatnak (International Watch and Warning Network), ahol a résztvevő országok jogszabályalkotói, kormányzati CERT szervezetei és a bűnüldöző szervek működnek együtt a globális problémák kezelésében.

A legnagyobb multinacionális informatikai vállalatok támogatnák egy olyan állami intézmény kijelölését vagy létrehozását, amely egy személyben felelős lenne az információs hadviseléshez kötődő, különösen a kritikus információs infrastruktúrák védelmével kapcsolatos feladatok meghatározásáért, koordinálásáért, végrehajtásáért, ellenőrzéséért. A PTA CERT-Hungary meg tudna oldani egy ilyen feladatot?

A PTA CERT-Hungary Központ egyik legfőbb feladata a kritikus információs infrastruktúra védelme, de nem csupán az információs hadviseléshez kötődve. A kritikus információs infrastruktúra védelme nemcsak egy szervezet feladata, együttműködést igényel a kormányzati és a magánszféra között hazai és nemzetközi szinten is. 2006-ban Budapesten került megrendezésre a PTA CERT-Hungary Központ szervezésében a Meridian 2006 kormányzati kritikus információsinfrastruktúra-védelmi nemzetközi konferencia 23 ország részvételével. A Meridian célja, hogy létrehozzon és hatékonyan üzemeltessen egy nemzetközi hálózatot az egyes kormányzatok között e területen. A tavalyi konferencia óta a PTA CERT-Hungary Központ a Meridian szervezet elnökségi tagja, továbbá üzemelteti a Meridian konferenciák honlapját, és mi adjuk ki a negyedéves hírleveleket. A PTA CERT-Hungary Központ természetesen meg tudna oldani egy ilyen feladatot.

A megboldogult Informatikai Minisztérium 2004 végén azt tervezte, hogy a PTA CERT-Hungary központot 2-3 éven belül Kritikus Infrastruktúra Védelmi Információmegosztó Központtá fejleszti. Hogy áll jelenleg ez az elképzelés?

A jelenlegi helyzet az, hogy több területen előrehaladtunk az információmegosztó központ kialakításában. A Puskás Tivadar Közalapítvány közreműködőként üzemelteti a Nemzeti Hírközlési Hatóság Országos Informatikai és Hírközlési Főügyeletét (OIHF), ami szintén egy folyamatos 7/24 órás ügyeleti szolgálat. Az OIHF informatikai jelentései a PTA CERT-Hungary Központtól származnak. Kialakítottunk egy magyar nyelvű szoftversérülékenységi adatbázist, ahol kockázatértékeléssel együtt magyar nyelven szerepeltetjük a megbízható információforrásból származó szoftversérülékenységi információkat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények