Belgiumban dübörög az eszközök kommunikációja

A belga Mobistar decemberben jelentette be, hogy piacvezetőként 1 millió SIM kártyát pakoltak idén olyan eszközökbe, mint az üdítő automaták, vagy éppen a gépjárművek - tehát kifejezetten olyan gépekbe és tárgyakba, amelyeket korábban nem kötöttünk hálózatra.

Egymillió SIM kártya, ebből nagyjából 55 százalék olyan gépekben, amelyek Belgiumban is maradtak a telepítés után. A becsült növekedés, ami a fentiek révén a belga gazdaságot érte, 275 millió euró körüli összeg. Ebben persze benne vannak a hardverek, a szoftverek, a modemek, illetve a kiszolgáló eszközök is.

A Mobistar tervei szerint tovább folytatja a machine-to-machine üzletág fejlesztését. Büszkék rá, hogy ők voltak az elsők, akik beléptek az M2M szektorba. Ki gondolná, már 13 éve történt, hogy eladták az első SIM kártyát, amit nem telefonba, hanem fix pozíciójú gépbe szántak.

A cég úgy számol, hogy a belga gazdaság erősítése mellett átlagosan minden egyes SIM kártya 500 euró körüli bevételt jelent az azt használó cégnek. Jelenleg 5 Mobistar SIM kártyából egy kerül az M2M szektorba, de ez a szám radikálisan változik. A Gartner által készített előrejelzés alapján jövőre az 5 milliárdos darabszámot is elérhetik az internetre kötött eszközök világszerte. 2020-ra ennek az ötszörösét, legalább 25 milliárd ilyen eszközt várnak.

A belga piac kapcsán is további erőteljes növekedést vár mindenki, így a Mobistar is. Ahogy a települések egyre inkább igyekeznek "okos várossá" válni, úgy húzzák magukkal a vállalkozásokat is, ami pedig jót tesz az üzletnek. Elég csak arra gondolni, hogy működnek a nyomkövető rendszerek, a helyi FUTÁR, vagy éppen a köztéri kamerák, természetesen 4G hálózaton, hogy a sebességgel és a késleltetéssel se legyenek problémák.

De ki ez a Mobistar, miért pont róluk szól ez a hír? A cég egy leányvállalat, szülői hátteréről érdemes megemlíteni, hogy az anyavállalat az az Orange, amelyik a Global M2M Association egyik alapítója (ebben részt vállalt még a Bell, a Deutsche Telekom, a Softbank, a Telecom Italia és a TeliaSonera is).

Így, hogy mi is részesei lehetünk ennek a nemzetközi együttműködésnek, nemzetközi megoldásokkal is tudunk szolgálni ügyfeleinknek. A vásárlók azt szeretnék, hogy bármelyik országban is állítsák fel a gépeiket, roaming díjak nélkül tudják használni azokat. Ebben segít ez a tömörülés - fogalmazott Stéphane Beauduin, a cég B2B üzletágának vezetője.

A megoldást egyre több területen vetik be, például a belga autópályákon M2M technológiát használnak a dinamikus forgalmi jelzések kiírásához, illetve például ahhoz is, hogy az iskolák környékén garantáltan mindeki észrevegye a harmincas táblákat azokban az idősávokban, amikor a legnagyobb tömegben kerülnek elő a gyerekek az intézmény körül. A szállítmányozásban nem újdonság az M2M, de egyre több az olyan taxi is Brüsszelben, amelybe M2M kártyát szereltek - így hasonlóan a legújabb divat nyomán igen nagy népszerűségnek örvendő Uber alkalmazásához, a felszerelt taxik is nyomon követhetők.

De a magánemberek is egyre bátrabban vesznek M2M eszközöket, például a Coyote radar detektor, ami az internetkapcsolatát arra használja, hogy a forgalmi helyzetről tájékozódjon és információkat szolgáltasson, figyelmeztessen a gyorshajtásra és az ellenőrző pontokra.

Azóta történt

Előzmények