M2M-mel csökkenthető a vízfogyasztás

Hirdetés

A vízhasználatot csökkentő, okos megoldásokra szakosodott Banyan Water még a nyár elején mutatta be a Water Bracelet nevű megoldását, amely az M2M (machine to machine) technológia segítségével járul hozzá ahhoz, hogy az emberek kevesebb vizet pazaroljanak. Az amerikai vállalat különféle megoldásai eddig remekül teljesítenek, ügyfeleik átlagosan 80 százalékkal csökkentették saját vízfogyasztásukat, ami több milliárd liternyi megtakarítást jelent.

A megoldás nevének megfelelően valóban egy karkötő, de azt nem a felhasználók csuklójára, hanem a vízcsövekre kell felhelyezni, hogy monitorozni tudják az átfolyó víz mennyiségét. Az adatokat a Banyan Water folyamatosan elemzi és a felhasználók rendelkezésére bocsátja, akik aztán az okos készülékeik vagy a számítógépük segítségével meg is oszthatják azokat az ismerőseikkel, ezzel is motiválva őket a tudatosabb fogyasztásra. Valószínűleg ez lehet a siker egyik kulcsa, hiszen a vízfogyasztási adatokat Magyarországon a vízóráknak köszönhetően amúgy is láthatjuk, de nem biztos, hogy valóban követjük is.

A rendszer a csőtörések kezelésében is segítséget nyújt: képes riasztást küldeni, ha valahol az elvárhatónál magasabb a fogyasztás. A hangsúly azonban alapvetően nem ezen, hanem a fogyasztók valós idejű adatokkal történő ellátásán van, ami a jelek szerint valóban segíthet a környezetkímélőbb, tudatosabb felhasználásban.

Azóta történt

Előzmények

  • Egymilliárd M2M kapcsolatot várnak 2020-ra

    Jelenleg az USA és a Kína a legerősebb M2M-ben, de 6 év múlva már Európában is minden ötödik SIM-kártya efféle feladatot láthat el.

  • 2020-ban 50 millió fölötti OEM beágyazott telematikai rendszert szállíthatnak le

    Az elemzők jelenleg évi 30 százalékos növekedéssel számolnak; az autókba épített rendszerek azonban ennél is gyorsabb ütemben terjedhetnek.