Az új VoIP-korszak

Az IDC 11 kelet-közép-európai országra kiterjedő friss tanulmánya szerint a VoIP forgalmi percek száma idén több mint ötszörösére nő 2004-hez képest, 2006-ban pedig meg fog háromszorozódni a térségben. A kiadások eközben idén kétszeresére duzzadnak, jövőre pedig 80%-kal bővülnek. Bár a VoIP a telefónia piacának még mindig viszonylag kis részét teszi ki, hosszabb távon a havi telefonszámlájuk csökkentésére törekvő üzleti és lakossági ügyfelek preferált technológiájává fejlődik. A kiadások növekedése ugyanakkor néhány sikeres év után lassulni fog, mivel a piac szereplői egyre inkább a szélessávú szolgáltatási csomagok részeként fogják kínálni a VoIP-ot.

Hirdetés

A kis- és középvállaltok a legnagyobb nyertesek

"A szélessávú technológia tavalyi és idei gyors előretörésének köszönhetően a VoIP-szolgáltatók kiterjedt, műszakilag felkészült ügyfélkört tudnak megcélozni" – vélekedik Emir Halilovic, az IDC CEMA kommunikációs piacért felelős vezető elemzője. "Sőt, az új technológia az alternatív szolgáltatók előtt is pályát nyitott, így élesebbé vált a verseny, ami megalapozta a VoIP – mint önálló szolgáltatás és mint más internet alapú szolgáltatásokhoz nyújtott értéknövelő kiegészítő szolgáltatás – további lendületes terjedését."

A potenciális költségmegtakarítási lehetőségnek köszönhetően a VoIP a belátható jövőben a kis- és középvállalatok szegmensében gyorsabb ütemben fog terjedni, mint a magánfelhasználók körében. Sőt, a KKV-szektor a nagyvállalati szereplőknél is nyitottabb a VoIP-megoldások bevezetésére, hiszen a kisebb szervezetek egyszerűbb telefonálási igényei könnyebben kielégíthetők standard csomagokkal (korlátlan telefonálási lehetőség az EU-n belül bárhova). "A VoIP-forgalom döntő részét a nemzetközi hívások adják és ez valószínűleg a közeljövőben sem változik" - fogalmaz Halilovic. "A változás hosszabb távon, az átfogó VoIP-szolgáltatások megjelenésével várható. Akkor, amikor a belföldi hívások mennyisége eléri vagy akár felül is múlja majd a nemzetközi hívások volumenét."

Magyarország is dinamikusan fejlődik, igaz, van honnan

A régió nemzeti piacai közül tavaly Lengyelországban regisztrálták a legnagyobb VoIP-beszédforgalmat és idén is ugyanez várható. A képzeletbeli dobogó második és harmadik fokát Magyarország és Csehország foglalja el. A fenti három ország együttesen a regionális VoIP-piac mintegy 47%-t adja. 2005-ben e három ország VoIP forgalmi perceinek száma több mint ötszörösére fog nőni 2004-hez képest.

"Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gyors növekedés oka a viszonylag alacsony bázisszint" – emlékeztet Halilovic. "2006 után az éves forgalombővülés mértéke és a VoIP szolgáltatásokra fordított összeg növekedésének üteme egyaránt mérséklődni fog, az előbbi a magas, az utóbbi pedig a közepes kétszámjegyű tartományba."

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • IDC

Azóta történt

Előzmények