Jön a magyar Skype

Hirdetés

Klip néven kísérleti jelleggel internetalapú hangszolgáltatást indított a T-Com a T-Online Magyarországgal közösen. Első lépésként a Klip szoftver kerül bevezetésre, melynek segítségével – SIP (Session Initiation Protocol) protokollon keresztül – az interneten ingyenesen kezdeményezhetnek és fogadhatnak hívásokat a felhasználók. A szolgáltatásra ingyenesen lehet regisztrálni a Klip oldalán, ahonnan letölthető a szoftver tesztverziója is.

Jelenleg a következőket nyújtja a Klip (a tesztverzió során egyes szolgáltatási elemek még nem teljes stabilitással működnek):

  • Ingyenes hívás az interneten a Klip regisztrált használói között (e-mail vagy virtuális azonosító alapján)
  • Hangüzenet: az üzeneteket e-mailben, csatolt wav fájlként továbbítja a rendszer a felhasználó által megadott postafiókba
  • Webes címtárban tárolhatók a partnerek adatai.
  • Chat
  • Videofon: a szolgáltatás használatával internetes videotelefonálásra is lehetőség van, amennyiben az ügyfélnek van webkamerája.
  • Konferenciahívás

Decembertől külső számok is hívhatók

 

A szolgáltatás korlátai

Az internettelefon esetében a publikus interneten, adatcsomagok formájában kerül továbbításra a hang, emiatt a szolgáltatás minősége gyengébb lehet a vezetékes telefonálásnál megszokottnál. A technológia jellegéből adódóan az internetalapú hangszolgáltatásnak vannak bizonyos korlátai: nem alkalmas segélyhívásra, nem támogatja a számhordozhatóságot, nem működik áramszünet esetén és az internet forgalmi viszonyaiból fakadóan nem garantálható a hívások sikeressége. A szolgáltatás igénybe vételéhez széles sávú internetelérés, számítógép, továbbá – amennyiben nem csak chatelésre használják – mikrofon és
hangszóró, vagy headset szükséges.

Decembertől a T-Com további elemekkel bővíti a szolgáltatást egy felhasználói teszttel összekötve. Ekkortól nem csak az IP-hálózaton belül, de vezetékes és mobil irányban is lehetőség lesz hívásokat indítani, míg a T-Comtól kapott 06-21-es hívószámnak köszönhetően a Klip szolgáltatást használó ügyfelek már vezetékes és mobil irányból is hívhatóvá válnak. Az IP-hálózaton belüli klipes hívások ezt követően is ingyenesek maradnak, míg a vezetékes irányú hívásoknál a szolgáltató nem különböztet meg helyi vagy távolsági hívást. Az IP-hálózaton kívüli hívásoknál viszont van csúcsidő és csúcsidőn kívüli időszak. A díjazás másodpercalapú, havi díj és kapcsolási díj nincs – áll a T-Com által kiadott közleményben.

A hívásokért kétféle módon lehet fizetni. Pre-paid (előre történő) fizetés esetén az ügyfél a szolgáltatás igénybevétele előtt bankkártyával töltheti fel számlaegyenlegét a honlapon keresztül. A T-Com számlakapcsolattal rendelkező ügyfelek a szolgáltatás díját utólag (post paid) is kiegyenlíthetik, a szolgáltatás díja a havi T-Com számlán fog – elkülönítve – megjelenni.

A T-Com olyan eszközöket is piacra dob majd, amelyek segítségével úgy használható az internetes telefon, hogy nem kell közben a számítógépét bekapcsolva tartani. Ezekhez szabványos telefon csatlakoztatható, mellyel lebonyolíthatók az internetes hívások.

Klip Pro üzleti ügyfeleknek

A T-Com még várhatóan ebben az évben megjelenik a piacon Klip Pro csomagjával, amely egy kész VoIP-megoldást kínál, elsősorban az üzleti ügyfelek részére. A csomag minden olyan technikai eszközt tartalmaz, ami az ügyfél számára szükséges a számítógép nélküli internetalapú hangszolgáltatás használatához.

Azóta történt

Előzmények